Нашенците, бягащи навън, са почти колкото идващите

През 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.

Нашенците, бягащи навън, са почти колкото идващите | StandartNews.com

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там".

Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн. Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да са близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв., като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.

Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай