Българи хукнаха за олио в Гърция, гърци идат за наши стоки

Хора от пограничните райони влизат в южната ни съседка, за да пазаруват ценната стока

Българи хукнаха за олио в Гърция, гърци идат за наши стоки | StandartNews.com

Българите хукнаха към Гърция, за да купуват олио. Подплашени от опашките и скъпотията у нас, хора от пограничните райони влизат в южната ни съседка, за да пазаруват ценната стока. Там цената е от 1,70 до 1,80 евро.

Напливът към гръцките магазини обаче не е много голям, особено сравнен с баталните сцени, които бяха наблюдавани в някои градове у нас днес. Част от отишлите да пазаруват били разочаровани, че в магазина няма олио на още по-ниски цени.

В същото време гърците масово пазаруват от България поради високите цени на горивата и хранителните стоки като цяло. Местните търговци протестират, че ще фалират, а евентуална вълна от потребители от България би им дошла добре.

Жители на Северна Гърция в момента масово пътуват в България за бензин и хранителни стоки, коментират гръцките медии, като съобщават, че рязко е спаднал оборотът на магазините в северната част на страната.

"Отиваме до България, защото тук не можем да издържим на цените", признават пред камерите гърци, които поне един път на седмица зареждат в съседните български области. Гръцките търговци искат помощ и мерки от правителството, за да не фалират.

Високите цени на тока увеличиха цената на хляба от 80 евроцента до 1 евро и 30 цента в магазините в Солун, съобщават собственици на фурни.

Бензинът е на цени непознати до сега - около 2,20 евро, а по прогнози ще достигне 2,50 евро за литър. На островите е още по-скъпо.

Проучване на гръцките синдикати показва, че 30% от гръцките семейства не могат да си покрият разходите за стоки от първа необходимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай