Сряда,

Българи хукнаха за олио в Гърция, гърци идат за наши стоки

От: стандарт -
795
Българи хукнаха за олио в Гърция, гърци идат за наши стоки
A
A
A

Българите хукнаха към Гърция, за да купуват олио. Подплашени от опашките и скъпотията у нас, хора от пограничните райони влизат в южната ни съседка, за да пазаруват ценната стока. Там цената е от 1,70 до 1,80 евро.

Напливът към гръцките магазини обаче не е много голям, особено сравнен с баталните сцени, които бяха наблюдавани в някои градове у нас днес. Част от отишлите да пазаруват били разочаровани, че в магазина няма олио на още по-ниски цени.

В същото време гърците масово пазаруват от България поради високите цени на горивата и хранителните стоки като цяло. Местните търговци протестират, че ще фалират, а евентуална вълна от потребители от България би им дошла добре.

Жители на Северна Гърция в момента масово пътуват в България за бензин и хранителни стоки, коментират гръцките медии, като съобщават, че рязко е спаднал оборотът на магазините в северната част на страната.

"Отиваме до България, защото тук не можем да издържим на цените", признават пред камерите гърци, които поне един път на седмица зареждат в съседните български области. Гръцките търговци искат помощ и мерки от правителството, за да не фалират.

Високите цени на тока увеличиха цената на хляба от 80 евроцента до 1 евро и 30 цента в магазините в Солун, съобщават собственици на фурни.

Бензинът е на цени непознати до сега - около 2,20 евро, а по прогнози ще достигне 2,50 евро за литър. На островите е още по-скъпо.

Проучване на гръцките синдикати показва, че 30% от гръцките семейства не могат да си покрият разходите за стоки от първа необходимост.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички