НАСА откри солена вода на Марс (ОБЗОР)

НАСА откри солена вода на Марс (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потоците се стичат през лятото и изчезват при спадането на температурите

Течаща солена вода е открита на Марс, разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на пресконференция, съобщи Ройтерс. На Червената планета има вода, която се стича по каньоните там през летните месеци, твърдят учените. Историческата новина бе обявена на пресконференция във Вашингтон от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института "Джорджия" в Атланта, както и други учени. Изследователят Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Тогава са открити тъмни пояси, широки 0,5-5 метра, върху някои склонове. Тези пояси се появяват през летния сезон и изчезват през марсианската зима. Учените предположиха, че поясите са оставени от потоци вода, съдържаща толкова голямо количество сол, че не замръзва през хладното марсианско лято, когато температурата на повърхността е около минус 25 градуса Целзий.

 

Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Течащата вода се стича по каньони и стените на кратери през летните месеци, казаха още учените, според които откритието увеличава шансовете за наличието на някаква форма на живот. Струйките остават тъмни следи по марсианската повърхност, която може да достигне стотици метри по склоновете през по-топлите месеци. Когато температурите паднат през по-студените сезони, тези потоци вода изсъхват. Учените не са сигурни откъде идва водата, но тя може би се издига от подземния лед или е в резултат на конденз от рядката атмосфера на Червената планета, пише "Гардиън". "Нашата цел на Марс беше да проследим водата. Това е значително откритие и се потвърждава, че тази солена вода днес тече по повърхността на планетата", обясни Джон Грънсфелд от НАСА. Според него откритието е много вълнуващо, тъй като подсказва, че е възможно да има живот на Марс. До пробива се стигна след анализ на химически карти на повърхността на Червената планета, които показват следи от соли, които се намират единствено във водата.

В статия за списание Nature Geosciences екипът учени описват, че водата потича при температура над минус 23 градуса. Причината да остава в течно състояние при толкова ниско ниво под нулата е, че тя е с минерали. "Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на Червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпроси", съобщи един от учените на пресконференцията. Едно от откритията на агенцията е свързано с влажността на въздуха. "Марс не е сухата планета, както мислехме", казват учените. Като това е само една част от хидрологичния профил на Червената планета. На Марс е настъпила голяма промяна на климата, заради която вероятно е изчезнала водата. Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай