Напрежението расте! Трактори блокират държавата

Зърнопроизводителите на бунт, събира се комисията по земеделие

Напрежението расте! Трактори блокират държавата | StandartNews.com

Зърнопроизводителите в страната започват от днес безсрочни протестни действия. Те ще блокират над 80 точки в страната.

Блокадите ще започват от 10 ч. и ще продължават до 12 на обяд.

Зърнарите обявиха, че не са съгласни със заявеното от премиера Николай Денков, че държавата ще подпомогне само производителите, чиито данъчни декларации докажат, че са били на загуба през 2023 година.

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, "които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора", посочиха от асоциацията.

 

Земеделските производители предупредиха, че ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден. Блокади няма да има само в събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

От своя страна премиерът Денков обяви снощи на брифинг в Министерския съвет, че протестите "нямат основание".

"Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", заяви Николай Денков. И посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори у нас. По думите му печалбата за 2023 е 3 мрлд. лева.

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", добави Денков.

Очаква се да продължат и протестите пред МЗХ, където част от аграрния сектор иска оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

В късния следобед там ще се събере и Комисията по земеделието, храните и горите, която ще проведе изнесено заседание.

На него ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай