Напрежение преди литургията за Неофит. Кои ще присъстват

В този ден всеких трябва да прояви благоразумие

Напрежение преди литургията за Неофит. Кои ще присъстват | StandartNews.com

Стана ясно, че на погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия - Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор.

Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна - митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия синод в "Панорама".

За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила. 

По думите на варненския владика в такива случаи се съобразяват с църковния канон и трябва да са максимално прецизни.

" Темата за разкола в нашата църква е много болезнена и тя не е съвсем отминала. Трябва внимателност и разсъдливост. Надявам се, че в утрешния ден всеки ще прояви благоразумие, за да изпълним дълга си.

"Българите загубиха своя духовен отец и баща, това си проличава по множеството събрани хора и в този час. Чувството е скръбно - на болка, на тъга. Той беше благ, кротък и смирен, но когато трябваше да отстоява религията - там компромис нямаше. Ние имахме и имаме голямо уважение към неговата личност. Той беше много добър човек"

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край.

След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. 

Всички глави на православни църкви са уведомени за смъртта на патриарх Неофит. Очакванията на Светия синод са да присъстват представители на всяка от тях. Опелото ще се води от вселенския патриарх Вартоломей.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай