Находки от Гърция гостуват в Археологическия музей

Находки от Гърция гостуват в Археологическия музей | StandartNews.com

София. Изложбата "Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи" гостува от днес в Националния арехологически музей и може да се види до 9 февруари, съобщиха от БАН.

Експозицията включва 195 редки и уникални експоната, датирани от неолитния период до края на XIX век. Те са част от колекциите на Националния археологически музей на Гърция, от Нумизматичния музей, от музея "Керамикос" в Атина, от археологическите музеи в Аргос, Делфи, Ламия и в Тива, и от Музея на византийската култура в Солун.

"В изложбата се представят някои наистина уникални и много редки експонати, като например Пръстенът на Тезей", заяви по време на откриването Георгиос Какавас, директор на Нумизматичния музей. Въпросният пръстен-печат е свързан със спорта на прескачане на бик и символизира основаването на Атина от Тезей, убил Минотавъра и така сложил край на зависимостта на града от цар Минос. Според Какавас събитие като настоящата изложба изпълнява ролята на културата, като сближаваща народите, тъй като представените артефакти идват от общо 12 държавни музеи.

Сред експонатите фигурират редки монети и съкровища от VІІ в.пр.Хр. до ХІІ в.сл.Хр., бюстове, статуи и изображения на различни владетели като Дарий, Ксеркс, Филип ІІ, Александър ІІІ, Юлий Цезар, Октавиан Август, Константин Велики, също така съдове и предмети, илюстрирани със сцени от олимпийските игри. Различни части от изложбата акцентират върху персийските воини и тогавашните идеали за демокрация и образование, изразени в гръцката вазопис.

Експонатите илюстрират големите постижения на древните гърци в политиката, търговията и просветата. Те предават и непреходните послания на олимпизма и осветяват аспекти от живота на големи личности, оставили незаличима следа в историята, посочват от БАН. Някои от представените находки са открити на българска земя.

Изложбата е по инициатива на гръцките министерства на просветата и вероизповеданията и на културата и спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай