Наблюдават язовирите денонощно

Петкова: 26 населени места, 4027 клиента са без ток, аварийте ще бъдат отстранени днес

Наблюдават язовирите денонощно | StandartNews.com

Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинено от валежите. Не се стигна до тежки инциденти. Създадена е организация за денонощно наблюдение на язовирите и реките. Към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората и имуществото им. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала в парламента за влошената метеорологична обстановка.

"Въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали за периода благодарение на бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани", каза той. 

"268 сигнала свързани с усложнената метеорологична обстановка са обработени. Повече от 450 служители на СДВР и ОДМВР са участвали. Общо над 120 съдействия са оказани. Създадена е организация за наводнени пътища и къщи", съобщи той. 

По думите му вследствие на обстановката са засегнати инфраструктурни обекти, жилищни сгради, дворове и други. Терзийски съобщи, че има охрана от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за придвижване по обходни маршрути. Остава бедственото положение в редица населени места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

"Към тази сутрин електрозахранване нямат 26 населени места, 4027 клиента. Те се намират Сливница, Своге, Костинброд и Драгома", разкри Терзийски.

Мнистърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира, че е учудващ фактът, че язовирите са пълни през този сезон. Те бяха пълни и преди дъждовете, добави той. Екоминистърът обясни, че язовирите действат като буфер – събират водата, но не могат да поемат 160 пъти повече вода. Той беше категоричен, че в национален план някои имат вода за година, а има и такива, пълни за две или три.

По думите му река Дунав е под праговете за внимание, докато в река Струма имаше 20 кубика, в река Конска – 89, в Искър – 165. В река Арда се е събрала 800 литра вода на квадратен метър, като там голяма роля са изиграли каскадите, поясни Димитров и добави, че всички води, които трябваше да се излеят в Марица, са били задържани в язовирите, за да не бъде наводнен Пловдив. В същото време в посока Гърция и Турция е било изпускано много малко количество - 400 литра на квадратен метър.

Все пак има критични точки и те са по Черноморието - язовирите Камчия, Тича и Ясна поляна. Има известна аномалия, коментира екоминистърът, в това, че Камчия и Тича се намират на 10 км един от друг, а първият е пълен, докато във втория се събрало много малко количество вода. Язовир Ясна поляна също не се напълнил с очаквания обем, добави Ревизоро. 

Според него най-зле е ситуацията при напоителните язовири за земеделците, но се полагат усилия да се осигури вода за летния период. 

"Климатичната обстановка беше изключително тежко", коментира и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че е бил сформиран кризисен щаб за наблюдение на всички язовири под контрола на ведомството. По думите му е имало контролирано изпускане на язовири, където това е било необходимо. Язовир Бистрица е бил подложен на извънредни проверки,а конфликтна точка е бил язовир Земен. По-голямо наблюдение е имало в яз. Амбарица в община Кирково, който е преливал, обясни икономическият министър.

"Електроенергийната система е стабилна и българските граждани трябва да бъдат спокойни", заяви пък енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването. Тя информира, че НЕК притежава водноелектрически централи с обща инсталирана мощност 2737 мегавата турбинен режим и 930 мегавата помпен режим. НЕК стопанисва 33 язовира.

Петкова информира, че са предприети мерки за контролирано изпускане на язовирите. От 0 часа на 13 януари е въведено 24 часов режим на работа на ВЕЦ "Батак" с цел максимално отработване на постъпващите приток. Към 13 януари язовир Батак е пълен на 68,9 процента и няма опасност от преливане. Процентът на запълване на каскада "Въча" е 88.1 процента към 13 януари и няма опасност от преливане. От 12 януари в Язовир "Цанков камък" започна повишаване на постъпващите приток въведен е форсиран режим на работа с цел отработване на постъпващите приток. "Цанков камък" продължава да работи на пълен товар. В Язовир "Кърджали" е извършено контролирано изпускане на водни обеми, което вече е прекратено на 13 януари. Язовир "Студен кладенец" работи на форсиран режим.

От 10 до 13 януари са констатирани аварии на 4 електропроводи на 110 киловолта и два електропровода на 400 киловолта, заяви енергийният министър. На 11 януари без ток към 8 часа са били 70 населени места без токи над 15 хиляди клиента на енергодружествата.На 12 януари без ток са били 63 населени места, на 13 януари-40 населени места.

Петкова също съобщи, че днес без ток са 26 населени места и 4227 клиента като тези населени места са във високопланински места, на територията на община Своге, Драгоман Костинброд и Сливница. По думите на Петкова авариите на тези места ще бъдат отстранени днес.

"Газовата инфраструктура функционираше нормално, единствено заради покачване на речните нива е била изключена една от станциите на Булгартрансгаз, но след това работата й е била възстановена. Доставките на газ вървяха нормално", каза още Петкова.

"Готови сме посрещнем очаквания пик на потребление на ток в следващите дни заради понижаване на температурите", увери министър Петкова, пише Монитор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай