Четвъртък,

Наблюдават язовирите денонощно

От: Стандарт -
Наблюдават язовирите денонощно
A
A
A

Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинено от валежите. Не се стигна до тежки инциденти. Създадена е организация за денонощно наблюдение на язовирите и реките. Към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората и имуществото им. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала в парламента за влошената метеорологична обстановка.

"Въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали за периода благодарение на бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани", каза той. 

"268 сигнала свързани с усложнената метеорологична обстановка са обработени. Повече от 450 служители на СДВР и ОДМВР са участвали. Общо над 120 съдействия са оказани. Създадена е организация за наводнени пътища и къщи", съобщи той. 

По думите му вследствие на обстановката са засегнати инфраструктурни обекти, жилищни сгради, дворове и други. Терзийски съобщи, че има охрана от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за придвижване по обходни маршрути. Остава бедственото положение в редица населени места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

"Към тази сутрин електрозахранване нямат 26 населени места, 4027 клиента. Те се намират Сливница, Своге, Костинброд и Драгома", разкри Терзийски.

Мнистърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира, че е учудващ фактът, че язовирите са пълни през този сезон. Те бяха пълни и преди дъждовете, добави той. Екоминистърът обясни, че язовирите действат като буфер – събират водата, но не могат да поемат 160 пъти повече вода. Той беше категоричен, че в национален план някои имат вода за година, а има и такива, пълни за две или три.

По думите му река Дунав е под праговете за внимание, докато в река Струма имаше 20 кубика, в река Конска – 89, в Искър – 165. В река Арда се е събрала 800 литра вода на квадратен метър, като там голяма роля са изиграли каскадите, поясни Димитров и добави, че всички води, които трябваше да се излеят в Марица, са били задържани в язовирите, за да не бъде наводнен Пловдив. В същото време в посока Гърция и Турция е било изпускано много малко количество - 400 литра на квадратен метър.

Все пак има критични точки и те са по Черноморието - язовирите Камчия, Тича и Ясна поляна. Има известна аномалия, коментира екоминистърът, в това, че Камчия и Тича се намират на 10 км един от друг, а първият е пълен, докато във втория се събрало много малко количество вода. Язовир Ясна поляна също не се напълнил с очаквания обем, добави Ревизоро. 

Според него най-зле е ситуацията при напоителните язовири за земеделците, но се полагат усилия да се осигури вода за летния период. 

"Климатичната обстановка беше изключително тежко", коментира и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че е бил сформиран кризисен щаб за наблюдение на всички язовири под контрола на ведомството. По думите му е имало контролирано изпускане на язовири, където това е било необходимо. Язовир Бистрица е бил подложен на извънредни проверки,а конфликтна точка е бил язовир Земен. По-голямо наблюдение е имало в яз. Амбарица в община Кирково, който е преливал, обясни икономическият министър.

"Електроенергийната система е стабилна и българските граждани трябва да бъдат спокойни", заяви пък енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването. Тя информира, че НЕК притежава водноелектрически централи с обща инсталирана мощност 2737 мегавата турбинен режим и 930 мегавата помпен режим. НЕК стопанисва 33 язовира.

Петкова информира, че са предприети мерки за контролирано изпускане на язовирите. От 0 часа на 13 януари е въведено 24 часов режим на работа на ВЕЦ "Батак" с цел максимално отработване на постъпващите приток. Към 13 януари язовир Батак е пълен на 68,9 процента и няма опасност от преливане. Процентът на запълване на каскада "Въча" е 88.1 процента към 13 януари и няма опасност от преливане. От 12 януари в Язовир "Цанков камък" започна повишаване на постъпващите приток въведен е форсиран режим на работа с цел отработване на постъпващите приток. "Цанков камък" продължава да работи на пълен товар. В Язовир "Кърджали" е извършено контролирано изпускане на водни обеми, което вече е прекратено на 13 януари. Язовир "Студен кладенец" работи на форсиран режим.

От 10 до 13 януари са констатирани аварии на 4 електропроводи на 110 киловолта и два електропровода на 400 киловолта, заяви енергийният министър. На 11 януари без ток към 8 часа са били 70 населени места без токи над 15 хиляди клиента на енергодружествата.На 12 януари без ток са били 63 населени места, на 13 януари-40 населени места.

Петкова също съобщи, че днес без ток са 26 населени места и 4227 клиента като тези населени места са във високопланински места, на територията на община Своге, Драгоман Костинброд и Сливница. По думите на Петкова авариите на тези места ще бъдат отстранени днес.

"Газовата инфраструктура функционираше нормално, единствено заради покачване на речните нива е била изключена една от станциите на Булгартрансгаз, но след това работата й е била възстановена. Доставките на газ вървяха нормално", каза още Петкова.

"Готови сме посрещнем очаквания пик на потребление на ток в следващите дни заради понижаване на температурите", увери министър Петкова, пише Монитор.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички