На война не отиват само старците

Камю описа много ясно как вглеждането в битовия ни живот позволява чумата да ни погълне

На война не отиват само старците | StandartNews.com
  • Камю описа много ясно как вглеждането в битовия ни живот позволява чумата да ни погълне 

Той е вече на 80, а другият е на 57. Трябва да интубираме по-младия.  

Ако си мислите, че е реплика от фентъзи роман, в който изчисляват правото на живот на някого според годините, грешите - това е част от текст на лекар от Ломбардия, където коронавирусът надмина параметрите, които се очакваха от него. Напук на шегите и закачките в интернет и на това как се снимаме във Фейсбук с котарака, на който сме сложили защитна маска. Медикът, който сподели във Фейсбук част от тези проблеми, е българин и вирусолог, работещ в Оксфорд, който непрестанно общува със свои колеги в Италия, където  

се случи нещо немислимо - чумата се върна 

И колегите му споделят - не вярвахме, шегувахме се, докато в един и същи момент броят на болните нарасна в геометрична прогресия. Докато станаха толкова много, че вече не знаехме къде да ги настаним и нямахме необходимата апаратура, за да интубираме всички.  

И тръгнали да ги интубират на принципа на кого остават повече години живот. Иначе казано - на възрастните хора, на които и без това Бог каквото им е дал, скоро ще им го вземе, няма смисъл да се отпускат не само животоспасяващи апарати, а и места в болниците. Решение, което може да вземе само Бог, а, както са казали братя Стругацки, "Трудно е да бъдеш бог". 

При това - случва се в едни от най-добре оборудваните лечебни заведения в Италия, разполагащи с напълно модерна апаратура, но не и пригодена за ситуация, близка до "Чумата" на Камю. Затова и доскоро шегуващите се с измисления вирус наследници на Ромул и Рем се оказаха с блокирани граници и блокирана икономика, неясно докога. Поне дотогава, докато ние 

продължаваме да се бъзикаме със съветите 

да си мием ръцете - едните, защото и без това си ги мием и съветите ни изглеждат много тъпи, а другите, защото са убедени, че не миенето на ръце, а домашната ракия цери коронавируса. Защото българинът е лъв против всякакви вируси, докато те не му дойдат на прага. Представяте ли си какво ще се случи у нас, ако в болницата в Тутракан например трябва да интубират поне два случая на коронавирус. Ако трябва да чакат двете единствени линейки на София да ги закарат до Пирогов? Първо ще пребият лекаря и шофьора на линейката, после ще питат дали е коронавирус. 

А истинската отговорност е другаде - ако заплахата е толкова голяма, защо държавата не се опитва да закупи нови апарати? Защо не купиха маските още преди седмица? Много просто - защото в момента никой не знае размера на истинската заплаха и всички играем на сляпа баба, но я наричаме кризисни мерки. 

В крайна сметка, въпреки всички съвети, които препоръчват по-възрастните хора да се пазят от вируса, какво прави държавата за по-практичните и превантивни мерки? Пенсиите до вчера се даваха на огромни опашки в пощите, а ако пенсионерът искаше да си плати и данъците, трябваше да премине на съседното гише, където също има опашка, белким се зарази и там. Служителки в аптеки споделиха, че са си свалили маските, които са им раздали, защото иначе пациентите не разбирали какво им казват. В държави като Италия се мина на 

доставка на храни по домовете на пенсионери 

- у нас продължаваме да гледаме унили опашки в супермаркетите, за да може хората да се презапасят с хляб и консерви в случай, че са прихванали вируса. Няма да се учудя, ако скоро минем и на купонна система. На хората под карантина било предложено да изплащат заеми и ипотеки със закъснение - попитайте коя банка предлага облекчения дори и само за фирми, чиито плащания зависят от контрагентите им в Италия? 

Предложили били на хората да ползват електронните услуги на институциите - аланкоолу, колко хора над 75 години познавате, които могат да си платят данъка от смартфона, или поне от компютъра? А след случая с кражбите на лични данни колко пенсионери ще ви поверят данъка на единствения си апартамент или сметките си за парно? В деня на пенсиите шествието поща - Топлофикация - ЧЕЗ - Софийска вода е задължителна дестинация за заразяване с коронавирус за хората, за които държавата и без това не мисли. И без това само точат пенсионната система. 

Да не говорим за ситуацията, в която при перманентната ваканция за децата единствената алтернатива да гледат внучето се оказват баба и дядо. Кой на кого ще предаде вируса, както и паниката и истерията около него, не е много ясно. Но е ясно основното - у нас животът на възрастните хора не се цени. На децата също. И двете групи не произвеждат принадена стойност. В своя роман "Чумата" Камю описва ситуация, пред която в момента сме поставени всички. Десетки хора 

преустановяват собствения си живот и позволяват 

в тях да се настани страхът. В крайна сметка се оказва, че точно той е чумата. Нека все пак не позволяваме на страха да надделее над това, което е наш живот в момента. Не познаваме вируса, но познаваме страха. Нека не позволим на война с него да отидат само старците.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай