МВР разби схема за нелегален превоз на имигранти

МВР разби схема за нелегален превоз на имигранти | StandartNews.com

София. При проведена специализирана полицейска операция тази нощ са задържани трима мъже – двама българи и един иракчанин, заподозрени за измама и организиране на транспортна схема за превоз на незаконни имигранти от Хасково до столицата. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред "Фокус".

Лазаров обясни, че около 22.00 часа снощи дежурни патрули от СДВР са установили два автобуса с хасковски регистрации, спрели в района на Централните хали. При последвалата проверка е установено, че пътниците от различни националности идват от Центъра за първоначално настаняване на имигранти в Харманли и от Дома в Пъстрогор.

Проверките са установили, че са общо 97 лица, от тях 17 са сирийци, а останалите - незаконни имигранти от Афганистан. Под 18 години са били 55 от пътниците в двата автобуса, от тях 52 са афганистанчета, а сирийски деца - 3.

С помощта на преводач от арабски и персийски езици на български език, са проверени документите им. Всичките са установени – с документи, имена и снимки.

Двамата шофьори са отведени в Трето РУП за първоначално изясняване на случая, след което са освободени. В районното управление са задържани за 24 часа двама българи и един иракски гражданин с разрешение за постоянно пребивававане в България, които са организирали транспорта на имигрантите до София.

След извършените снощи проверки е създадена организация чрез предаване на територията на областните дирекции и със засилен полицейски ескорт автобусите с пътниците в тях да бъдат върнати обратно по местата, откъдето са отпътували.
Разследването на измамата и на организирането на транспортната схема продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай