МВнР: Няма българи сред загиналите в Мека

МВнР: Няма българи сред загиналите в Мека | StandartNews.com

717 хаджии са починали, а 863 са ранени на пресечната точка на улица 204 и 223 в местноста Мина-Кралство Саудитска Арабия, съобщи местната Гражданска защита. Това е една от главните артерии по които хаджиите осъществяват своя преход от Мина към Джемарата (мястото кадето символично се замерва сатаната с дребни камъчетa). Сред загиналите няма български граждани.

228 души са на поклонение от България с организацията на Главно мюфтийство и всички те са в добро здраве, съобщиха от външното ни министерство. Българските хаджии успешно осъществиха 20 километровия преход от местноста Арафат през Мюзделифе и Мина до Мекка. Половината от това разтояние се изминава пеш поради милионите хаджии, които ползват един и същи маршрут.

Инцидентът при който стотици загубиха живота си stana раните сутрешни часове, точно когато и българските хаджии са на път. Те се спасяват от злощастното събитие само, защото техните организатори са предпочели по-дългия, но по сигурен път.

На днешното празнично отбелязване на Курбан Байрам се включи и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който отправи специална молитва за душите на загиналите при инцидента.

Свещеното поклонение за българските хаджии, ще продължи до 15 октомви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай