В съда: София не се справя с мръсния въздух

От Столичната община са взели мерки за подобряване на качеството на въздуха

В съда: София не се справя с мръсния въздух | StandartNews.com

От Столичната община са взели мерки за подобряване на качеството на въздуха, но на този етап не са постигнати нужните резултати. Това обявиха вещи лица в съдебната зала по време на делото срещу властта в София заради замърсения въздух, предаде Lupa.

Преди 4 години от гражданската организация „Група за чист въздух”, заведоха колективен иск, с който настояват общината да бъде осъдена и да спре замърсяването на въздуха в столицата. Настояват още да се установи неефективната реакция на местните власти в периода 2015 г. – 2017 г.

„Вещите лица казаха, че от една страна нямало как да се прогнозира какъв е ефектът от мерките, които се предприемат, все едно СО действа на тъмно”, коментира адвокат Димо Господинов, „Група за чист въздух”.

„Столичната община не е бездействала, много мерки е предприела, но не всички мерки зависят от нея и не винаги това, което се предприема може да се изпълни в тези срокове”, заяви Елена Арнаудова, вещо лице.

„Имаме фоново замърсяване от около 6 микрограма. С всеки микрограм се увеличава и здравният риск с 1 %. Най-честите странични ефекти са свързани с въздействие върху белия дроб и сърдечно-съдовата система”, каза д-р Александър  Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай