Може да имаме група Тамплиери в парламента

До края на година излиза новата книга за Държавна сигурност и масонството

Може да имаме група Тамплиери в парламента | StandartNews.com
  • До края на година излиза новата книга за Държавна сигурност и масонството
  • Наградихме 40 рицари лекари, които се борят с коронавируса, казва ген. Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Ген. Ралчев, въпреки ограниченията заради пандемията от коронавирус, Орденът на тамплиерите у нас - Велик Приорат България, прие миналата година нови членове. Какво кара хората да търсят братската връзка, особено в кризисни ситуации като тази със заразата?
- Като всяка гражданска организация и Орденът на рицарите тамплиери търпи щети заради пандемията. Липсата на ритуална дейност донякъде демотивира част от членовете ни. За да не се случи това, работим по различни програми. Една от тях е свързана именно с привличането на нови членове и последователи. Вече имаме над 5 000 симпатизанти във Фейсбук, Инстаграм и на сайта ни. Освен това 12 години разпространяваме безплатно списание "Тамплиер". Така хората, които се интересуват от същността на работата във Велик Приорат България, могат да се ориентират.
Да, не са малко онези, които търсят в Ордена романтиката от миналото. Представят си ни едва ли не в брони, с мечове и на коне. Но интерес към Велик Приорат България проявяват най-вече хората, които се нуждаят от дълбочината на философията, която Орденът изповядва повече от 900 години. Мнозина са запознати с книгата за рицарството на Рамон Лул, която е написана през 1179 г. В нея Лул определя основните качества, които трябва да притежават рицарите: вяра, надежда, любов, справедливост, мъдрост, мъжество и въздържание. Тези поотделно и в своята съвкупност качества проникват в съзнанието на нашите рицари и дами и им дават основание да са оптимисти и да устояват на житейските бури. Особено във време на криза като тази с пандемията.
Не на последно място, хората, които искат да станат част от ордена, търсят и възможността да срещнат християни, които работят в полза на християнството. Основната цел на Ордена на рицарите тамплиери, която го отличава от всички други граждански организации, е че той се бори за икуменизъм - разширен диалог между християнските църкви и тяхното сплотяване. Това е изключително отговорна задача в тези тежки времена, в които освен, че християнството пропорционално намалява спрямо други вероизповедания, се явява и една от малкото опори на хората в тези дни на изпитание.
- Как пандемията се отрази върху работата на Ордена и как промени ритуалите му?
- С ограничителните мерки трябваше да затворим нашите храмове. Това бе силен удар. Но веднага създадохме възможности за контакти като направихме различни онлайн мрежи между командериите. Правехме и правим периодично групови срещи в платформата zoom. Така проведохме няколко съвета, изнесохме лекции. Бяхме инициатори на подобни онлайн срещи и на ниво световния орден - OSMTH.
Когато мерките бяха разпуснати в средата на лятото използвахме възможността, за да проведем доста ритуали, приехме много постуланти. За 2020 г. имаме приети и 14 нови рицари. Това е много голяма бройка като се отчита реалната ситуация, в която работехме. Всички ритуали за прием бяха провеждани на открито.
- Какви са целите на Велик Приорат България за 2021 г.?
- Една част от дейностите ни остават онлайн. На първо място това ще е научната ни конференция. Онлайн ще проведем и Великденския музикален фестивал на хорова песен. Предни години провеждахме Великденския фестивал след Възкресение Христово, сега ще го направим точно на Великден. Ще бъде излъчен в нашия YouTube-канал и всеки ще може точно на най-големия християнски празник да се наслади на 10-15 хорови песни.
Всички разчитаме на овладяването на пандемията, включително чрез ваксинацията, и се надяваме, че през август няма да има ограничения и ще можем пак да празнуваме рождения ден на Великия приорат. Ако наистина към края на година мерките са разхлабени, ще успеем да проведем много от планираните си дейности присъствено.
- Велик Приорат България провежда традиционния конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен", в който подпомага талантливи ученици. Успяхте ли да го направите през 2020 г.?
- Да, успяхме, въпреки пандемията. Проведохме и литературния ни ученически конкурс "Рицарска постъпка". Наградите са раздени - по пощата. Тази година отново продължаваме тази благородна инициатива обърната към децата.
- Наградите са стипендии, по-големи от тези, които държавата дава на учениците. Колко деца се класираха за тях?
- Участваха около 2000 деца. Пандемията много ограничи броя на участниците - учебният процес бе прекъснат, връзката с училищата също. Комисии отличиха първите 20 деца с рисунки и първите 10 деца с есета или стихотворения. Те получиха и грамоти и медали. Въпреки всичко сме много доволни - независимо, че количеството на участниците намаля, качеството се повиши.
- Открихте обновената художествена Галерия 900. Как функционира тя?
- Очакваме мерките да бъдат отпуснати и имаме готовност да отворим галерията по всички изисквания на здравното министерство. Ще продължим програмата си, която се оказа много успешна. Миналата година проведохме пленер в Родопите. Участваха шестима художници. Картините им бяха представени в Галерия 900. Една част бяха веднага изкупени. Други представихме на коледен онлайн търг за попълване на фонда за талантливи деца. Надявам се тази година да продължим по същия начин. Ще спонсорираме отново пленер в Родопите. И нова група художници ще пресъздадат магията на Родопите. Имаме планиране 4 големи изложби за началото на 2021 г.
- Как се разви международната дейност на Велик Приорат България през пандемичната 2020-а?
- Много сме доволни, че нашият приорат Северна Македония се разраства и на първия Магистрален съвет, който очакваме да се проведе октомври, се надяваме той да бъде обявен за Велик приорат.
- Добрите връзки които имат тамплиерите в България и Северна Македония спомагат ли да се намери решение по спорните въпроси за историята и езика ?
- Не се намесваме в политиката. Това е смъртоносно за всяка гражданска организация. Достатъчно е обаче, че имаме много добри връзки с тези 50 души от нашия приорат в  Северна Македония. И нека не забравяме, че взаимоотношенията между две държави минават и през връзките на гражданските организации, и през междуличностните отношения и контакти.
- Като изключително деен човек, който се занимава и с бизнес, и с обществена и с благотворителна дейност, как Ви се отрази тази една година на карантина и изолация? Завършихте ли том 3 от "Летопис на българското масонство"?
- Към финала съм. За съжаление, моят партньор проф. Недю Недев, е ограничен в контактите си заради пандемията и не можем да се виждаме, за да обсъждаме финалния вариант на книгата. Но въпреки всичко мисля, че тази година трети том ще излезе от печат.
- На какво е посветен?
- Масонството и Държавна сигурност - една много щекотлива тема. Разглеждам отношенията между масонството и специалните служби след 9 септември 1944 г. В том 3 ще има много интересни факти, ще се разсеят много митове и легенди. Масонството е било под наблюдение на Държавна сигурност и преди 9 септември 1944 г. След тази дата лично Георги Димитров дава указания в тази посока чрез статия във в. "Работническо дело" и работата по тази линия продължава.
- Имало ли е членове на Държавна сигурност, които въпреки всичко са били масони и са помагали на братството?
- Не. Нито от ДС, нито от милицията. Но са имали достатъчно голяма агентура, с която са работели в тези среди, за да получават информация. Интересно е, че ДС е работела със сродни служби от социалистическия лагер, за да наблюдава масоните у нас. Особено с кубинците. В Куба масонската организация не е била забранена от правителството на Фидел Кастро. И по този начин нашите служби са се опитвали да видят как масонството влияе на отделни лица в България. Но нищо не е излязло от това. Книгата обаче показва много лични съдби и трагедии.
- Като бизнесмен как оценявате помощта на държавата към фирмите в коронакризата?
- Не съм се възползвал от помощта на държавата досега. Имам приятели, които по един или друг начин се допряха до тези помощи - по-трудно, отколкото трябва. Личното ми убеждение е, че би могло да се помага по по-прост начин, както е в Америка. Там дават на всеки човек определена сума. Нещата са много точни и прозрачни. Тук се раздават суми, но не познавам някой, който да е изразил доволство. У нас малко трудно сработва механизмът. Нужна е и повече информация. Но, въпреки всичко, това все пак е помощ, особено в това никакво време.
- Предстоят парламентарни избори. Какво очаквате от новата власт.
- Не знам нова ли ще е или новата стара. Но очаквам след тези вълнения, които в София продължават повече от 200 дни, да има промени. И то към по-добро. Защото човек трябва да внимава какво си пожелава. Ще дам за пример Украйна, където един комедиант стана президент. Тогава той имаше 80% подкрепа, сега има 15. Там настъпи едно дълбоко разочарование.
У нас очаквам зрялост. Искам да видя достойни хора с интелект и познания, които да подпомогнат държавата да излезе напред.
- Знаем че има депутати, министри и други хора с власт, които са членове на Ордена. Имате ли рицари и дами, които ще се кандидатират и в следващия парламент?
- Да, всички ще се кандидатират отново. Имена не мога да кажа. Но мога да споделя, че те тежат достойно на местата си. От различни партийни групи са и чест им прави, че въпреки това намират време да се събират и да си говорят. Това е пример, че независимо от различните доктрини, които изповядват отделните партии, показват на практика и осмислят девиза на Народното събрание - Съединението прави силата.
- Колко голяма ще е парламентарната група на тамплиерите?
- Очаквам да са в рамките на една командерия - поне 10 души.
- На 30 януари имате рожден ден. Как ще отбележите празника си?
- Не се чувствам остарял, чувствам се зрял и бодър. Доволен съм от себе си и от връзката, която имам с моето семейство и моите близки. Ще се съберем в тесен семеен кръг. Условията не позволят друг начин на празнуване.
- Какво си пожелавате?
- Преди всичко здраве. За мен и моето семейство. Пожелавам здраве и за всички братя и сестри, особено онези, които намират време и средства да помагат на нуждаещите се. Във Велик Приорат България имаме повече от 40 членове, които са лекари. Преди една седмица всички те бяха наградени от мен за своята устойчивост в борбата срещу пандемията. Те показват на практика, че хората, които членуват в т.нар. тайни организации са за пример в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай