Мобилни лаборатории пред училищата, бъркат в носа на гимназистите

Митничари задържали 600 000 щадящи теста за децата

Мобилни лаборатории пред училищата, бъркат в носа на гимназистите | StandartNews.com

Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред училищата на ученици и учители срещу коронавирус.

Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Според него по-големите деца - от 8-и до 12-и клас могат да се тестват и с тестове за възрастни хора. За малките ученици се осигуряват т.нар. щадящи тестове, които взимат проби от слюнка. При тестовете за възрастни пробата се взема от носа,

Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да помага на образованието. "Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието", посочи служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (26 ноември). "Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица", посочи Кацаров.

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата. "Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва", изтъкна здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай