Митрополит Николай благослови децата на България

Приз за сдружение "Духовно огледало", което пази традициите

Митрополит Николай благослови децата на България | StandartNews.com
  • Приз за сдружение "Духовно огледало", което пази традициите
  • Отец Величков, който ръководи неделното училище при средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча" - Кърджали, с награда "Пазител на вярата"

Велико чудо е, че Бог, който ни даде вярата, не ни остави без пастири. С тези думи Негово Високопреосве-щенство пловдивският митрополит Николай връчи наградата "Пазител на вярата" на отец Николай Величков за всеотдайната му работа с децата в неделното училище при средновековен манастир "Св. Йоан Предтеча" - Кърджали. Бог докосна сърцето на този свещеник и той с огромна вяра и ревност осъществява отговорност-та на пастирското служение, слава на Бога, каза митрополит Николай и благослови децата в Кърджали и в цяла България.

Именно с благословението на митрополит Николай през 2011 г. се обособи неделно прицърковно учили-ще към средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в кв. "Веселчане" на Кърджали. От тогава до днес то се ръководи от енорийския свещеник иконом Николай Величков, който води редовен църковно-богослуже-бен живот в манастира и активно се занимава със възстановяването на манастирските сгради. В неделното училище целогодишно се обучават 150 деца от Кърджали на възраст от 6 до 19 години, като децата участват в неделното богослужение със пеене на клира, четене или помагат в светия олтар по време на богослужени-ето. След неделната света Литургия в сградата на църковното училище се провеждат уроците по вероучение на две смени, за малки и с големи, които води лично отец Николай. Всяка година децата участват в спекта-къл, който представят в края на учебната година пред родители, учители и жителите на града в двора на ма-настира. Спектаклите са с библейски сюжети, от Стария и Новия завет.

"Вярата е силата, която ни съхранява в годините. Това е чувството за близостта до Бога, това е пламъкът на нашата вяра", каза от своя страна отец Николай. И съобщи: "Правим филм - послание към всички деца по света. Искаме той да бъде споделен от максимално много хора".

Митрополит Николай връчи и наградата "Пазител на традициите" на сдружение "Духовно огледало" с председател Татяна Костадинова. Децата от сдружението обикалят страната и света, за да представят икони-те и куклите от шума, които през 2012 г. спечелиха вота на над 1 милион българи за нематериално културно наследство на България. Децата в "Духовно огледало" рисуват икони, изучават фолклорните традиции и най-важното - научени са да пазят българското.

Говорим за археология, за културно наследство, за история. Не можем да си представим развитието на всичко това без християнската бяха. Без това велико чудо, което извърши Господ Бог преди повече от 1100 години - да се разпростре върху нашия народ благодатта и светлината на Светата Православна вяра, подчер-та още митрополит Николай. "В Светото Евангелие се казва: никой не запаля светилник и не го затуля под скрина, а го поставя нависоко - да свети на всички вкъщи. Не може да се укрие град, който стои навръх пла-нината, ни казва Светата библия. Целта на кампанията "Чудесата на България" е точно такава, за което аз ис-крено благодаря", продължи Негово Високопреосвещенство. И обобщи: "Велико чудо е, че Бог ни е дарил с такива добри деца. Това е благодатна почва върху която вие, настоящите и бъдещи възрожденци на Бълга-рия, сеете семената на вечния живот. Вие сеете добрите семена на вярата, надеждата и любовта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай