Митрополит Гавриил пред Стандарт:6 неща помагат да се избавим от греха

Духовна радост ни изпълва в деня на Възкресението

Митрополит Гавриил пред Стандарт:6 неща помагат да се избавим от греха | StandartNews.com
  • Духовна радост ни изпълва в деня на Възкресението
  • Нека светлината на Христовата Пасха изпълва домовете и сърцата ви, благославя митрополит Гавриил

 

Радостта от Възкресението на Господ Иисус Христос е всесветовна. Толкова години са изминали от това спасително чудо, топлещо сърцата както в първите дни на неговата проява. То ще продължава и занапред със същата сила, както първоначално. Как е станало това всемирно събитие, Възкресението, е тайна, запечатана в гроба. Силното земетресение, което смутило и изплашило поставената стража, било указание, че из недрата на замята Първенецът от мъртвите се вдига от гроба. Великден е ден на особено веселие, ден на радост. Никой не бива да унива. Вратите на радостта са отворени за всички. Реките на радостта текат за всички. Възкресението на Христос е залог и за нашето възкресение. Да черпим от тоя поток на радост. "Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък" (1Кор. 15:20). Да се радват мъже, жени, старци и младежи, бедни и богати - от гроба възсия спасението. Да се поздравят с тоя възкресен, великденски привет: "Христос воскресе!" - "Воистину воскресе!"

По повод големия християнски празник "Стандарт" разговаря с Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за вярата, духовността и отношенията помежду ни и с Бога.

 

- Ваше Високопреосвещенство, защо празникът Възкресение е толкова важен за Православната църква?

- Празникът Възкресение Христово е най-великият, най-сияйният християнски празник, преизпълнен с радост, любов към Бога и хората, надежда, благодарност.

Христовото Възкресение е краеъгълен камък на

  • нашата вяра

за вечния живот, защото както Христос е възкръснал, тъй и всеки, който изпълнява Христовите заповеди, ще възкръсне за живот вечен. Със Своето Възкресение Господ е победил дявола и смъртта и е отворил дверите на Царството Божие. Както св. апостол Павел казва: "око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2:9).

- Как празникът трябва да се отрази в духовния живот на православните християни?

- Христовите апостоли, когато са видели възкръсналия Христос, от преизпълнени с радост души и сърца са започнали да се поздравяват:

"Христос воскресе!", "Воистину воскресе!".

Един от най-големите светци на Руската православна църква през 19-и в. - преп. Серафим Саровски, от своята преизобилна любов към Бога и хората не само през дните на Пасхалната Четиридесетница, но и през цялата година, е поздравявал всички с най-радостния поздрав "Христос воскресе, радост моя!". И ние, християните, ако се стремим да живеем духовно, ще изпитваме всеки според мярката на своя подвиг любов към Господа и духовна радост, особено в деня на Христовото Възкресение.

- Посрещаме празника на празниците в обтегната международна обстановка. Как да се избавим от страстите и греховете си, които ни пречат да живеем в мир и любов?

- В Евангелието от Матея Господ предсказва: "Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове; а всичко това е начало на болки" (Мат. 24:6-8). И сегашната обтегната международна обстановка е едно от последствията на човешкото неверие, грях, богоборчество, но Господ също е казал: "Не бой се, малко стадо! Понеже вашият Отец благоволи да ви даде царството (Лука 12:32)" и още: "Дерзайте: Аз победих света" (Йоан 16:33). А за да се избавим от страстите и греховете си, както съветва старецът Гавриил от света Гора Атон, трябва да правим шест неща:

  •  редовно да се изповядваме,
  •  да се причастяваме,
  •  да се молим,
  •  да постим,
  •  да четем Светото Писание и светите отци,
  •  да вършим добри дела.

- Във Вашата епархия работите усилено в подкрепа на детското образование. Кои са проектите, които реализирате и какво ново предвиждате да започнете?

- Ловчанска света митрополия откри първото частно общообразователно училище в България под егидата на Църквата, където се набляга на християнското възпитание на децата.

Във всички детски градини в Ловеч се преподава

  • православно вероучение

както и в повечето училища. Издаваме и православна литература за деца и възрастни. Провеждаме летни лагери за деца, екскурзии и духовни празници по различни поводи.

- В празника Възкресение Христово народът е вмъкнал и много суеверия. Как да различим добрите народни традиции от суеверията?

- Като изучаваме нашата вяра и водим чист християнски живот, както и свети апостол Петър казва: "бъдете всякога готови с кротост и боязън да отговаряте всекиму, който иска от вас сметка за вашата надежда, имайки добра съвест" (1 Петър 3:15-16). Истински богослов е не този, който на теория усвоява богословието, а този, който се старае да го живее: "Ако ти си богослов, то ще се молиш истински; и ако истинно се молиш, то ти си богослов".

- Какво пожелавате на вашите епархиоти, а и на всички българи за празника?

- Благодатната светлина на Христовото възкресение изпълнила вселената. Тя е прогонила и унищожила тъмнината на унинието и отчаянието, в което е пребивавало човечеството, и започнала нова, светлата ера на човешката история, която се нарича християнска. Сърдечно и от цялата си душа Ви поздравявам с празника на светлото и преславно Христово възкресение. В този Велик ден Ви желая радост, мир и Божието благословение. Нека светлината на Христовата Пасха изпълва Вашия дом и Вашето сърце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай