Миньорите смениха рудника със сериали

Карат ги да вземат отпуск, защото няма работа

Миньорите смениха  рудника със сериали | StandartNews.com

Страх от масови уволнения в мините вцепени бедния Бобов дол. Хората треперят за работните си места заради затворените рудници. Напълно е спряна работата в мините "Бели брег", "Чукурово" и "Станянци". Миньорите са разпуснати по домовете си и гледат по цял ден турски сериали. Положението е критично, затворят ли рудниците - умира целият град, вайка се собственичка на бакалия. Всички местни търговци се издържат само от миньорските заплати и парите на работещите в ТЕЦ-а. Потреблението е свито до минимум, оборотите са се сринали заради принудителната отпуска в рудниците. Мярката е временна заради претъпканите складове на ТЕЦ-овете, твърдят от "Въгледобив - Бобов дол". От дружеството обаче не се ангажират със срок, в който откритите мини ще заработят. Засега се поддържа работата в подземните, тъй като пускането на кепенците в тях ще е необратимо. Спирането на работата на откривките обаче също заплашвало с аварии заради рестарта на техниката. Складът на ТЕЦ "Бобов дол" пък бил натъпкан догоре с кюмюр и можело всеки момент да се самозапали. Техници са мобилизирани да го наблюдават денонощно.

Паниката сред миньорите е заради появилите се съобщения, че токът, произвеждан от топлоцентралите, ще бъде изключен от микса на електроподаването. От дружеството отричат цената на тока да се влияе от 140-те мегавата, произвеждани в ТЕЦ "Бобов дол". Той работи само с един блок и на минимален товар. Обвиненията били спекулация, която застрашава работата на 5000 души. Спекулациите около ТЕЦ-а и произвежданата от него електроенергия е с единствената цел умишлено да се закрият работни места, категорични са синдикатите. Министърът на енергетиката в оставка Делян Добрев е бил подведен за изплатените на централата 100 млн. лв. за сероочистката за блок номер 2, за които се твърди, че са една от причините за поскъпване на тока, обяви зам.-шефът инж. Владимир Владимиров. Стойността на инсталациите, които бяха признати от ДКЕВР за регулаторния период 1 юли 2012-30 юни 2013 г., е 12 228 000 лв., твърди той. През последните 2 г. е изградена инсталация за очистване на газовете с капацитет повече от една блокова мощност. В момента работи само блок 2. До юли тази година трябва да се направят нови газоходи за включването на блок 1. Цената за инсталацията е оценена от лицензирана фирма на 47 495 290 лв. В изграждането са участвали само български фирми.

"С тази инвестиция спасихме централата от закриване през 2014 г., а с нея и спряхме ликвидирането на мините в Югозапада. Запазването на ТЕЦ "Бобов дол" е важно още, защото осигурява енергийния баланс в Западна България", категоричен е Владимиров. Според него за крайния потребител ТЕЦ-ът предоставя третата най-ниска цена в микса - след АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ 2, заедно с ТЕЦ "Варна".

За износ и студ мечтаят в "Марица-изток"

"Обнадеждени сме от обещанията и на ДКЕВР, и на министъра в оставка Делян Добрев, че няма да се спират български топлоцентрали и мини". Това заяви председателят на синдикалната организация на КНСБ в Мини "Марица-изток" Веселин Вълканов след вчерашния протест на енергетиците и миньорите в столицата. Реалната картина в самите централи и рудници обаче и вчера остана непроменена. В държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която произвежда и най-евтиния ток след АЕЦ "Козлодуй", след обяд работеха два големи и два малки енергоблока, а натоварването на енергийните мощности бе около 30%. При капацитет 1600 мегавата топлоцентралата подаваше в националния енергиен пръстен малко над 630 мегавата. В американските ТЕЦ-ове "КонтурГлобул" и АЕS работеха по 1 един блок, а общото им производство бе под 500 мегавата. В мините добра новина бе възстановяване на въгледобива в рудник "Трояново-3", който през уикенда бе преустановен. "Складът на "КонтурГлобул" е пълен, чакаме да изгорят нещо и тогава подаваме лигнитни въглища", каза управителят на рудника Тошко Кавалджиев. Ежедневният производствен график се изпълнявал едва около 25-30 на сто и това принудило ръководството да пусне в платен отпуск близо ?  от миньорите в рудника. Тук с възмущение посрещнаха поредните спекулации, че миньорите вземали по 3-4 хил. лв. на месец. Средната миньорска заплата по официални данни била 1400-1500 лв.

"Истината е, че само възстановяване на износа на ток в по-големи количества и по-студено време може да нормализира енергопроизводството, а оттам и добива на въглища", признават енергетици и миньори в "Марица-изток". Другата им надежда е към ДКЕВР наистина да заработи обществен съвет от експерти, които да накарат регулатора да преразгледа някои неизгодни договори и да спре всички необосновани разходи по цялата верига на енергопроизводството. "Не само протестиращите искат такъв граждански контрол, това е стара идея на синдикатите от доста години и се надяваме сега да проработи", добави синдикалният шеф Вълканов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай