Миленков: 1500 банкови клона ще изплащат парите от КТБ

Миленков: 1500 банкови клона ще изплащат парите от КТБ | StandartNews.com

Не бързайте да теглите депозитите си, те са на разположение цели 5 години, казва шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков

- Най-напред нека да разсеем някои митове около фонда, който ръководите, г-н Миленков. Защото едни от тях тревожат обикновените хора, а с други се спекулира от експерти. Да започнем с първия - след като за изплащане на гарантираните депозити в КТБ са нужни около 3,6 млрд. лв., трябва ли в него да има точно толкова пари, за да не остане неизплатен защитен депозит?

- Фондът за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ ще изплати всички гарантирани влогове на вложители в Корпоративна търговска банка, като за целта са осигурени необходимите средства. Фондът ще използва натрупаните до момента 2.1 милиарда лв. Останалата сума, както знаете от решението на Министерския съвет от този понеделник, се осигурява със заем от държавата в размер до 2 милиарда лв., който по-късно Фондът ще възстанови.

- Да успокоим и тези, които си мислят, че ако след издължаването към вложителите от КТБ, ако, не дай Боже, се случи нещо с друга банка, фондът вече ще е празен и....

- Банковата система в България е стабилна. Надявам се, че институциите, свързани с регулацията и надзора на системата, ще си направят съответните изводи, така че подобна ситуация да не се повтори. Вложителите в България са гарантирани по закон и не трябва да се притесняват за влоговете си. ФГВБ ще набере средства от новите регулярни вноски на банките, участващи в системата за гарантиране, както и от продажбата на активи на КТБ. Също така Фондът е в процес на договаряне на споразумение с международна финансова институция за кредитна линия, за което имаме и пълната подкрепа на Министерството на финансите.

- Имате вече организация за изплащането от 4 декември. Най-напред да кажете – ако някой вложител не е разбрал в коя банка е определен да си получи парите, откъде може да го научи преди да отиде в трезора?

- Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН за физическите лица, и последната цифра на ЕИК/Булстат за юридическите лица. На уебсайта на ФГВБ www.dif.bg има отделна секция за изплащане на влоговете в КТБ. БНТ и БНР излъчват информационни клипове, от които вложителите могат да се информират, както и от тел: 0700 144 03.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които ще обслужват вложителите на КТБ, са публикувани също и на уебсайтовете на обслужващите банки и на КТБ. За вложителите, които нямат достъп до интернет, списъците са налични също и в клоновата мрежа на банките, които ще извършват плащанията.

- Има оплаквания, може би от хора, които искат да всяват паника, че клоновете били прекалено малко. Да кажем колко хора очаквате, как определихте броя на банките, и на клоновете?

- С цел да се осигури равномерно разпределение на вложителите спрямо клоновата мрежа на банките ФГВБ е сключил договори с девет банки, които имат широка клонова мрежа в страната. Приблизително 1500 банкови клона ще работят и ще обслужват вложителите на КТБ, като някои банки увеличиха броя на клоновете, които ще работят, за да осигурят максимална оперативност. Вложителите се обслужват от понеделник до петък в работното време на съответната банка. Потърсен е разумен баланс между обслужващите клонове и клиентите, които потенциално трябва да бъдат обслужени. Не би следвало да има опашки и напрежение.

- Какво означава – първият превод е безплатен? И защо само първият? Операциите с т.нар. защитени депозити в КТБ, а и в която и да е банка са, така да се каже, принудителни за вложителите, и тези такси, които банките въвеждат им идват малко отгоре, не смятате ли така?

- Първият междубанков превод на суми до 100 000 лв. през БИСЕРА е безплатен. Над тази сума преводите се извършват през системата RINGS и за тях таксата е 12 лв. Преобладаващата част от вложители са с влогове под 100 000 лв., така че за тях първият банков превод е безплатен. Вложителите няма да заплащат такса при откриване на сметка в обслужващата ги банка. Тарифата за теглене на суми в брой е унифицирана. Не съветваме обаче хората да теглят големи суми в брой. От гледна точка на тяхната сигурност е по-добре да оперират през банките.

- Когато се казва, че защитата на влоговете важи 5 години, доста хора го превеждат така -„аха, значи започва от 4 декември и ще продължи толкова дълго". Да обясните какво означават тези 5 години?

- Това означава, че всеки вложител може да поиска и да получи парите си в не само в началния ден на изплащането, а и в първата седмица, месец, но в рамките на пет години. Това е законовият срок, в който вложителите следва да потърсят парите си. Нека да е ясно, че не е необходимо вложителите да се трупат пред банките още в първия ден. Както вече посочих, средствата за изплащане на вложителите в КТБ са осигурени.

- Какви документи трябва да си носят хората с гарантирани депозити? Ако някой си е загубил договора, има ли в съответната банка копие от него и това ще бъде ли проблем?

- Не е необходимо вложителят да предоставя договор с КТБ или справки и извлечения за салдата по сметките си. Нужно е да се представи: за физическите лица - лична карта или документ за самоличност, ако е чужденец; за юридическите лица – ЕИК или актуално удостоверение за тази, които не са вписани в Търговския регистър. На място в банката се попълват 2 броя декларации.

- Предполагам, че вече сте договорили предохранителни мерки да няма блъскане по опашките, ако има такива, да не се навъртат джебчии и по-едри риби... Какви мерки ще гарантират сигурността на хората пред трезорите?

- МВР е създало организация за сигурността на банковите клонове и клиентите им. Осигурени са патрулни коли за охрана на клоновете на банките. От своя страна обслужващите банки също са поели ангажимент да засилят охраната си.

- След като се разплатите с гарантираните депозанти, остават незащитените от закона, кредитори и акционери. За някои от тях маса на несъстоятелността, прихващания и цесии не говорят нищо. Обяснете простичко – кой след кого е на опашката, какво означава осребряване на активи, как ще се прави то и колко време може да продължи по закон?

- Това, което предприемаме веднага, е да изплатим гарантираните депозити и да успокоим хората. Следват съдебни процедури - по жалбата за отнемане на лиценза на КТБ пред ВАС и в случай, че жалбата бъде отхвърлена - процедура по несъстоятелност на банката пред СГС. Ако съдът обяви КТБ в несъстоятелност, Фондът за гарантиране на влоговете в банките определя синдици, които имат за задача да опазват, попълват и управляват имуществото на банката и в крайна сметка да го осребрят, т.е. да го превърнат в пари. Събраните средства се разпределят между кредиторите на КТБ по ред, определен от Закона за банковата несъстоятелност. Като изключим обезпечените кредитори, чиито вземания се изплащат от реализацията на обезпечението, на първо място със средствата се изплащат разноските по самата несъстоятелност, а след това се удовлетворяват пропорционално Фондът за изплатените от него суми по гарантираните влогове и останалите вложители със суми над 196 000 лв.

- Какви са функциите на фонда за гарантиране на влоговете и какви на синдиците, които трябва да назначи съдът? Фондът играе ли роля при избора на синдик?

- Фондът избира и назначава синдици от списък, съставен от БНБ. Вече споменах какви са функциите на синдиците. Фондът, от своя страна, контролира синдиците, определя възнаграждението им, одобрява бюджета относно разноските по несъстоятелността, дава разрешения за разпореждане със средства от имуществото на банката, одобрява сметките за разпределение на събраните от тях средства и др.

- Някои спешни промени в закона за банковата несъстоятелност, които бяха направени в движение, и които засягат цесии, прихващания и раздробяване на влогове, продажба на банки и активи на части, без право на обжалване, ще забавят ли изплащането на негарантирани влогове и с колко? Дори само заради съдебни дела...

- Съдебните спорове със сигурност ще забавят изплащането на негарантираните влогове, но те са неизбежни със или без промените в Закона за банковата несъстоятелност. С колко - трудно може да се каже в момента. Законовите промени, които бяха предприети, целят да се защити интересът на кредиторите, които не са участвали в подобни сделки (цесии и прихващания), включително интересите на Фонда. Така Фондът ще може да възстанови по-голяма част от средствата, с които е изплатил гарантираните влогове и съответно ще може по-бързо да върне заема, получен от държавата.

- Позволете да ви попитам - вярно ли е, че рокадата на върха на фонда е станала, защото неговият шеф вече е най-важният човек за банката, който посочва синдика, който пък може да влияе върху това продажбата на определени активи да отидат при определени хора...

- Това е решение на правителството, което не бих могъл да коментирам. Освен това синдиците се назначават от управителния съвет на ФГВБ.

- Вие приехте това огромно предизвикателство да оглавите Фонда в доста труден момент. Какво ви мотивира?

- За мен това е голяма отговорност. За първи път ФГВБ ще изплаща гарантираните суми в толкова голяма банка като КТБ. Ще положа всички усилия този процес да се осъществи безпроблемно, защото от това зависи доверието към институцията, която управлявам, и към цялата банкова система. Това как ще протече процесът по изплащането на сумите и на по-късен етап как ще бъдат осребрени активите на КТБ, ще покаже дали Фондът и банковата система са в състояние ефективно да се справят с подобна ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай