Милена Дамянова: Досието ще влияе на дохода

Портфолиото е на педгогическия специалист, обясни зам.-министърът на образованието

Милена Дамянова: Досието ще влияе на дохода | StandartNews.com

- Госпожо Дамянова, какво налага въвеждане на портфолио на учителите?

- Всъщност това е портфолио на педагогическия специалист, защото такова ще имат и директорите, и учителите, и педагогическите съветници - всички, които работят в училището и детската градина. Целта е постигане на прозрачност и признаване на постиженията при различните видове оценявания. В момента има определени критерии, по които се извършва диференцираното заплащане например, но много от учителите споделят, че това се извършва непрозрачно, че не се оценяват придобитите от тях умения. Портфолиото се изготвя от педагогическия специалист и включва разработени материали, които доказват активното му участие в образователния процес при реализирането на политиката на детската градина или училището, професионалните му изяви, професионалното му усъвършенстване и кариерното му израстване.

И съответно то ще даде възможност целият този опит и принос да бъдат оценени от работодателите.

- Ще се отрази ли на заплатите на учителите?

- Професионалното портфолио всъщност ще подпомогне атестирането им. То ще може да се вземе под внимание и при кариерното им израстване, което е свързано и с по-различно заплащане.

- Ще дава ли предимство при кандидатстването за ново място?

- Да. В крайна сметка портфолиото е една информация за цялото кариерно развитие и израстване на този специалист, за целия му професионален опит. То съдържа сертификати, дипломи, участия по проекти. Когато човек е натрупал много компетентности, е съвсем нормално той да бъде предпочетен пред своя колега, който няма толкова богат опит. Ще се отчитат и различните дейности, които учителят извършва извън работното си време с учениците и извън обичайните си задължения. Знаете, че сега много от тях са натоварени с различни олимпиади, състезания, с проекта УСПЕХ и в повечето случаи това се прави единствено на добра воля. Това трябва да бъде оценено като една голяма заслуга на учителя.

- Сами ли ще си го попълват учителите?

- Портфолиото представлява една папка, която всеки си прави сам. И в момента, ако човек реши да кандидатства, независимо на каква длъжност, в повечето случаи трябва да представи освен автобиография референции, сертификати, доказателства за участия в конференции. Много често се прилагат например доклади или други научни публикации. А мненията, които събира от ученици, родители, всъщност играят ролята на референция за неговата работа.

- Оценките на учениците от матури и външни оценявания ще играят ли ролята на референция?

- Не. Въпросите са по-скоро свързани с работата на този специалист, с образователните ресурси, които той използва, методите на преподаване и работа. Много често учителите използват иновативни практики и методи. Човек трябва да умее да се похвали, което ние в България като че ли още не умеем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай