Офтамолог е лекар на годината

Днес се състоя церемонията „Лекар на годината“.

Офтамолог е лекар на годината | StandartNews.com

Носител на голямата награда "Лекар на годината" - 2020 е доц. Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести и на катедра "Офталмология" в столичната Александровска болница.

Д-р Оскар, който е детски офталмолог, получи приза заради усилията си в диагностиката в тази специалност. Това стана на официална церемония в Националния исторически музей по случай Деня на българския лекар.

"Огромно удовлетворение – да върнеш зрението на едно дете, да видиш щастието в неговите очи, щастието в очите на родителите“, каза Оскар, цитиран от bTV.

11 български лекари и 4 болници получиха специална награда за „Борба с пандемията – COVID 19”. Това се случи по време на днешната церемония „Лекар на годината“. 

Събитието по традиция се организира от Българския лекарски съюз на 19 октомври – Ден на българския лекар. 

Отличия заради усилията в борбата с пандемията получиха представителите на Националния оперативен щаб – неговият председател и директор на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който днес празнува и рожден ден, както и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В специалната категория награда получиха още д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, който не само пребори коронавируса, но и стана дарител на кръвна плазма, д-р Сибила Маринова, доц. Диана Радкова, проф. Радка Аргирова, полк. доц. Георги Попов, доц. Стефан Узунов и д-р Мария Пишмишева.

За „Борба с пандемията – COVID 19” бяха раздадени и 4 колективни награди. Такива получиха болниците "Пирогов", ВМА, Александровска, както и УМБАЛ "Хасково". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай