Вторник,

Майстори от Чепинци на Антарктида. Какво строят?

От: СТАНДАРТ -
Майстори от Чепинци на Антарктида. Какво строят?
A
A
A

Майстори от Чепинци ще са с полярниците ни на Антарктида. 15-те изследователи, които са част от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, отпътуваха към Антарктида. Преди това – на 19 ноември, към Ледения континент се отправиха логистиците, които ще „размразят” българската база.

След десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, българските учени вече са на борда на чилийския военен кораб Janequeo, който плава към Антарктида, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

В българската база са и четирима строители от село Чепинци до Рудозем. Те ще изграждат научната ни лаборатория на Антарктида. Тази година ще се поставят основите, а през следващата експедиция трябва да пренесе металната конструкция и панелите.

„Необходимо е обаче да се изградят здрави основи, тъй като там районът е сеизмичен”, каза проф. Пимпирев, цитиран от „Монитор”.

Втората група полярници ще замине през средата на януари. Тя ще се състои от учени, които ще работят по няколко проекта. Два са от областта на медицината - за ултравиолетовото влияние върху кожата, а другият - за съня на полярниците. Други два проекта пък са свързани с геофизика и проучване на движението на земната кора, тъй като в района има действащ вулкан. Учените ни ще работят и по геоложки проект, който ще изследва рудите и минералите там, които могат да се използват в бъдеще. Експедицията трябва да приключи в края на март.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички