Петък,

Майки искат лекарства за болните си от рак деца

От: Редактори, кадър бТВ -
108
Майки искат лекарства за болните си от рак деца
A
A
A

Смъртта на 6-годишната Мария, която се лекуваше в детската онкохематология в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, отново изкара на дневен ред въпроса кой и как се грижи за болните деца в България. Родителите на Мария изгубиха битката за живота ѝ, други майки обаче продължават да се борят със системата, за да спасят своите болни деца.

„Отправям апел към министъра на здравеопазването (Кирил Ананиев), малко в стила на премиера (Бойко Борисов)… Г-н Ананиев, вместо да губите енергия в това да обяснявате, че не сте запознат с проблемите и не знаете, че те съществуват, запалете Фалкона, качете на него Десислава Атанасова, Таня Андреева, Петър Москов, Даниела Дариткова, Жени Начева, както и всички знайни и незнайни министри, зам.-министри и шефове на парламентарната здравна комисия от 2009 г. насам, и отидете на пазар в Европа (за липсващите лекарства). За да може те да бъдат спасени, да има бъдеще за тях”. Този призив отправи от студиото на „Тази неделя” Симона Караиванова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Дъщерята на Симона Караиванова е преборила рака. Тя е лекувана преди 2009 г., когато започват проблемите с медикаментите за болните деца. „Дъщеря ми е лекувана в периода, в който имаше централно снабдяване с такива лекарства . В този смисъл аз съм късметлийка за това, че тогава имаше всички лекарства, които са в основните политики за лечение на левкимия. След 2009 година тези функции бяха иззети и всяка болница започна сама да снабдява с лекарства и да прави търгове”, казва жената.

Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания” е създадено след 2009 г., когато започват проблемите с набавянето на медикаменти за болните деца. През годините майките са се срещали с всички здравни министри и зам.-министри, за да ги запознат с проблема. Зам.-здравният министър Жени Начева е запозната с проблема октомври миналата година. След отворено писмо на Симона Караиванова с над 5000 споделяния в социалните мрежи Начева свиква работна среща в началото на април тази година, а на контролна среща на 17 април обещава, че от 1 май няма да има проблем с медикаментите за онкоболни деца. Лекарства, и то не скъпи и специфични, все още липсват на пазара и/или не се поемат от Здравната каса, твърдят от сдружението.

„На година се разболяват около 150 деца. Трудно е да кажем колко са, защото лечението продължава понякога две години, понякога три години, а не съществува регистър на децата. Лечението на заболяването е дълго , прилагането на лекарствата е специфично, всяко едно дете когато оздравее и стане възрастен  човек, трябва да има информация какви лекарства са прилагани в миналото за лечението на това заболяване. За съжаление обаче регистър на нашите деца няма”, коментира Теодора Арменкова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички