Мария Магдалена донесла най-голямата вест за Исус Христос

На днешния ден празнуват жените с имена Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина

Мария Магдалена донесла най-голямата вест за Исус Христос | StandartNews.com

Църквата почита на 22 юли паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалена (Магдалина). На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

Наречена е Магдалена, защото била родом от селото Магдала край Генисаретското езеро. Тя била от онези предани жени, които заедно със Св. Богородица и апостолите придружавали Исус Христос по време на тригодишната му проповед в земите на Палестина. Апостолите помагали в общуването с хората, които слушали проповедта на Спасителя за вечния живот в Божието царство, а жените се грижели за битовите нужди на цялата група около него.

Тихо, скромно и с много преданост тези жени посветили време и труд на спасителната мисия на Богочовека. Те били и при кръста, а след смъртта и погребението му приготвили благовонно миро (оттук наричани мироносици), за да помажат по обичая тялото на Христос, повито и положено в изсечения в скалата гроб. Рано сутринта на третия ден отишли на гроба. Изпреварила всички, първа стигнала там Мария Магдалина и за голяма своя изненада видяла, че големият камък, затварящ гроба, е отместен и гробът е празен. Тя сега още по-бързо изтичала при апостолите и съобщила: "Дигнали Господ от гроба!".

Йоан и Петър веднага побягнали към гроба и видели, че тялото на Учителя го няма. Те се върнали, а Мария останала при гроба и плачела. И един момент се обърнала назад и видяла самия Исус, но не го познала, а помислила, че е градинарят. Затова казала: "Ако ти си го изнесъл, кажи ми къде си го положил". Спасителят се обърнал към нея по име: "Марийо!". Едва тогава тя го познала, а той я изпратил да съобщи на апостолите, че е възкръснал. Така Мария Магдалина станала първата възвестителка на спасителното Христово възкресение и затова е наричана равноапостолна. След Възнесението на Христос Мария Магдалина като апостолите проповядвала словото Божие в различни страни.

На днешния ден празнуват жените с имена Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай