Манолова: Убиваме предприемачите без частен фалит

Статистиката сочи, че над 12% от кредитите у нас попадат в графата "лоши кредити"

Манолова: Убиваме предприемачите без частен фалит | StandartNews.com

Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и техните семейства, но и на кредиторите, на обществото, държавата, дори на фиска. Тези проблеми бутат хората, образно казано, към сивата икономика и емиграция. Те са комплексни и трябва да се търсят решения, подчерта омбудсманът Мая Манолова в интервю за БНТ.

Вчера тя беше домакин на дискусия, посветена на проекта на закон за гражданската несъстоятелност.

Статистиката сочи, че над 12% от кредитите у нас попадат в графата "лоши кредити". Според Манолова, основна причина за това е цикличният характер на икономиката, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги.

„Една от причините е и българското законодателство, което превръща българския гражданин в най-беззащитното лице. Няма защита за предприемчивия гражданин, който е поел риска да започне икономическа дейност, което е огромен проблем за обществото“, каза омбудсманът.

Не предприемем ли законопроект за личния фалит, ние убиваме предприемчивостта на младите хора. Не може да има стабилна държава при финансово нестабилни граждани, това е илюзия, категорична е Манолова.

По повод изготвения законопроект за личния фалит, омбудсманът обясни, че преди това е направено европейско сравнително правно проучване за това как в отделните държави са изписани тези закони и как функционират

„ Направихме проучване какви са нагласите на българските граждани за това законодателство. След това изготвихме концепция за основните въпроси по тази тема. Заедно с моя екип и магистрати от Софийския районен съд изписахме текстовете, които представихме вчера“, обясни Мая Манолова.

Тази тема не е нова за никоя от българските институции. Този закон ще превъзпита банките, финансовите институции, че те не могат да те бутат в ъгъла и да ти вземат въздуха, допълни Манолова.

Според нея, политическата подкрепа за законопроекта ще бъде изключително трудна задача: „Депутатите се разсейват, когато става дума за теми, по които има сериозни икономически интереси, когато има разлом между интересите на гражданите и финансово и икономически силните. Затова аз ще насоча своите усилия да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните.“

Омбудсманът коментира и ветото върху Закона за Черноморското крайбрежие, като заяви, че е съгласна с мотивите на президента: „Изключително несправедливо е за безобразията по Черноморското крайбрежие да бъдат нарочени едни общности, които са се борили срещу бетонирането на плажовете.“

Надявам се, че депутатите ще се вслушат в тези аргументи. Аз ще съм готова с конституционна жалба и ако ветото бъде отхвърлено, ще я подам в съда, категорична е Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай