Мальовица-приказка през зимата и рай през лятото

От дълбока древност още старите траки и по -точно жреците на бесите , са считали планината за свещена и лековита

Мальовица-приказка през зимата и рай през лятото | StandartNews.com

Само на час и половина от София, един могъщ гранитен връх разсича небето като с меч и приласкава в пазвата си чудни гори и поляни. Името на върха е Мальовица, а красотата на местностите около него може да стопли сърцето и на най-големия „песимист“ или „реалист“. Огромните млади и стари иглолистни гори, както и въздушните течения, идващи от Егейска Гърция, създават онзи специфичен микроклимат в този район на страната ни, който е карал българките царе и бившите величия от тоталитаризма да строят дворци и вили именно в тази част на Рила.

От дълбока древност още старите траки и по -точно жреците на бесите , са считали планината за свещена и лековита.

Днес не е нужно да сте царска особа ,бивше соц величие или в кръга на шегата „тракийски жрец“, за да се насладите на чудесата на Мальовица. Китните и спретнати хотели в местния изцяло реновиран комплекс предлагат пълноценен отдих и почивка, не само през изумителната зима, но и през прекрасното рилско лято. Ако сте семейство с деца това безспорно  е мястото за вас. Има летни лагери, детски кътове, специални забавления за най -малките, добра кухня и всичко това на изключително достъпни цени. Тук всеки може да открие своето пристрастие, един може да поеме по рилските пътеки, друг може да търси по поляните цветето рилска иглика, а трети само да релаксира в спа центъра на компелкс „Мальовица“, докато гледа от джакузито гранитния връх. “ За всеки влак си има пътници-шегуват се служители от хотелите наоколо- един иска да катери канарите, друг да се наслаждава на прекрасните гори и гледки с по -спокойни разходки, а трети може да иска да си пийва  бира, докато децата му се веселят на летните пързалки или скачат на батут“. Казват че Мальовица е място за ценители, но истината е малко по-обикновена  – това е курорт за хората на все още „народни цени“.

Свикнали ли сме да говорим за Мальовица през зимата, и тогава невероятният сняг я превръща в реална зимна приказка, но в юлските и августовски жеги можете да преоткриете това място по съвсем нов начин.Тук няма да срещнете бетона от огромните хотели на Черноморието, нито блъсканицата и „показността“, която вече е толкова характерна за някои наши курорти, тук ще срещнете онази България, която сякаш излиза от старите бъгарски филми ,за да срещне бъдещето и да ви даде две неща-спокойствие и отдих, който заслужавате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай