Махат рак през 1 см разрез

За първи път хирурзи направиха "Уипъл" по лапароскопски път

Махат рак през 1 см разрез | StandartNews.com

София. Над 90% от операциите в Клиниката по ендоскопска хирургия на ВМА се извършват безкръвно. Високотехнологичното звено е създадено още през 1982 г., когато доц. Красимир Василев извършва втората лапароскопска операция на жлъчка в страната. Оттогава до средата на 2013 г. под негово ръководство клиниката се специализира в безкръвната методика. В момента тя разполага с едни от най-добрите специалисти в тази област у нас. В клиниката работят 11 лекари начело с доц. Венцислав Мутафчийски, а на месец те правят по 130 операции. Медиците оперират безкръвно почти целия спектър на коремната хирургия - хернии, жлъчно-каменна болест, тумори на тънките черва, на стомаха и на дебелото черво, болести на далака, черен дроб, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. През последните четири месеца за първи път в страната е направена и най-сложната лапароскопска операция при карцином на панкреаса, известна като "операция на Уипъл".

Малцина са лекарите, които биха посегнали към операция "Уипъл", извършена дори по традиционния начин на отворената хирургия, тъй като тя е една от най-сложните. При нея се премахва главата на панкреаса, дванайсетопръстникът, външната част на жлъчните пътища, жлъчният мехур и две трети от стомаха, а след това се извършва сложна реконструкция. Доц. Венцислав Мутафчийски и доц. Красимир Василев обаче са направили две по напълно лапароскопски път. Иначе казано - през 6 дупки от по 1 см. Tой е успял да спаси живота на 50-годишна жена с тумор на главата на панкреаса и 62-годишен мъж с рак на дванайсетопръстника. И двамата са в отлично здраве, въпреки че всяка от интервенциите е продължила над 6 часа. Операцията е трудна, защото изисква изключително прецизна работа и търпение, а възможностите за реакция, ако болният изкърви, са по-малки, обяснява доц. Венцислав Мутафчийски. Въпреки трудностите обаче той е твърдо убеден да продължи по този път, защото лапароскопската хирургия е съвременната тенденция в целия свят. Т. нар. безкръвни операции са златен стандарт при проблеми с жлъчния мехур ако някой си позволява да казва друго, значи заблуждава пациентите, категоричен е той. Също така те са номер едно и при операции при карциноми на дебелото и тънките черва, при перфорация на язва, при остър апандисит, болести на далака, надбъбречни тумори, при някои тумори на стомаха и при диафрагмални хернии. При последните това е така, защото отворът, където влиза тъканта в гръдната кухина, се получава около хранопровода, където достъпът по лапароскопски път е в пъти по-добър, отколкотo при отворената хирургия. При лапароскопската хирургия все едно си вътре, инструментите са дълги и може да се работи добре, ако си сръчен, обяснява доц. Мутафчийски.

Безкръвните операции имат и много други преимущества. При тях няма белези, а липсата на разрези върху коремната стена позволява на пациентите да се възстановят по-бързо. Те още същата вечер са изправени

на следващия ден са усмихнати, по-рано излизат от болницата, а провокацията на имунитета е по-малка, обяснява доц. Мутафчийски. При отворената операция хората трудно стават на първия ден, на втория ден обикновено могат да седнат, а едва на третия да се изправят. Единственият проблем при безкръвната хирургия е, че обучението е продължително и консумативите не се плащат от касата, а са за сметка на пациентите. За операцията "Уипъл" те са около 5000 лв. Спасение е осигуровката в допълнителните здравни фондове, макар че и там има известни трудности при финансирането, казва специалистът.

Ръст при туморите на дебелото черво

Туморите на дебелото черво се увеличават, а възрастта на хората, при които се срещат, става все по-ниска. Имахме пациент дори на 18 г., казва доц. Венцислав Мутафчийски, началник на клиниката по "Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология" във ВМА. Най-често тези тумори се срещат при мъжете след 40 г. Не е ясно кои са рисковите фактори за тях освен наследствената обремененост. Всички, които имат майки или бащи, болни от такъв карцином, трябва да се преглеждат по-често, а след 45 г. да си направят колоноскопия, предупреждава доц. Мутафчийски.

Симптомите за тумор на дебелото черво са изхождане на слуз, кръв, промяна на големината на изпражненията и формата им. Това продължава с месеци, докато болният реши да се прегледа, а за това време туморът се развива, казва доц. Мутафчийски. Затова съветва всеки, който забележи промяна в начина, по който ходи до тоалетна, да отиде на колоноскопия. Ако ракът се открие навреме, лечението е благоприятно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай