Луканов излял в Сопот US стълба към небето

Работи по древна технология с пчелен восък, Хенри Мур му дава кураж като ученик

Луканов излял в Сопот US стълба към небето  | StandartNews.com

Ню Йорк. Две скулптури на българина Димитър Луканов вече ще посрещат и изпращат пътниците на най-голямото летище в света "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк. Още преди 8 години в Терминал 4 на аеропорта бе поставена най-прочутата творба на 45-годишния пловдивчанин "Светлина към небето". Символичната ефирна стълба от лят бронз е създадена по уникална древна технология. Тя посреща всички пристигащи на летището. Днес ще бъде официалното откриване на друго творение на Луканов. Висящата на девет метра във въздуха творба "Извън времето" пък ще изпраща заминаващите си пасажери. "Скулптурата може да се възприеме като едно оптимистично "довиждане" към милионите пътници, които си тръгват от Ню Йорк", смятат от ръководството на летището.

 


Повечето българи извън арт средите у нас не знаят почти нищо за Красимир Луканов. В Америка обаче той се мери по слава с прочутия ни сънародник Христо Явашев-Кристо. Като скулптор и художник Луканов отдавна е познат сред най-големите майстори и колекционери в света. Твърди, че още на 6 години решава, че иска да вае фигури. Започва с пластилин, съветски, твърд като камък", а първите му творби са животни. В пловдивската Художествена гимназия "Цанко Лавренов" и досега го хвалят като един от най-големите таланти в историята на училището.
15-годишен, вече си кореспондира с прочутия британски скулптор Хенри Мур. През 1988 година е приет на първо място във всички специалности на Националната художествена академия. От 1991 година изучава изящни изкуства на пълна стипендия в Париж и Ню Йорк.

 


Има магистърска степен от Колумбийския университет, където сега преподава скулптура и рисуване. Гост-професор е на трите филиала на "Парсънс Скул" в Ню Йорк, Париж и на Карибите.
Владее пет езика, живее в Бруклин и работи в ателието си в Скохери Каунти, Ню Йорк, където изпълнява и последния си проект. "Светлина към небето" обаче е правена в леярната в Сопот при майсторите Брадов и Карачумаков.
Освен за двете си творби на летище "Кенеди" Луканов събира суперлативи и за уникална пластика в Шанхай, от която блика вода, но не може да се докосне. Първата му монументална скулптура в Мексико пък е разположена направо в морето. И досега Луканов признава, че е треперел до последно дали изчисленията са му верни и вълните няма да пометат направеното от него.

 


Творби на пловдивчанина са притежание на частни и обществени колекции в САЩ, Русия, Китай, Швейцария, Франция, Мексико, Италия, Германия, Канада. Българинът е особено популярен в парижките кръгове за изобразително изкуство и скулптура.

 


Любимият му материал е пчелният восък, изваяните фигури ги покрива със смес от гипс и пясък. После ги изпича в пещта, а вместо восъка налива в тях разтопен бронз. Когато металът се втвърди, се получават точни копия на восъчните фигури. Тази технология е на повече от 5000 години и е позната още от шумерите. Те обаче са правели само статуетки и съдове, а Луканов прави фигури, които тежат тонове. "Пчелният восък е недокоснат от човешка ръка природен материал. Той е пластичен и жив посвоему. Правя скулптурите като уникати и рискът е много голям. Никога няма никаква гаранция, че творбата ще се отлее. При моя начин на работа няма друго копие или модел. Мисля, че досега този метод не е използван в подобен мащаб", обяснява Луканов. Признава, че черпи вдъхновение от стиховете на чилийския поет Пабло Неруда, джаза на американеца Майлс Дейвис и бесния трафик на улиците в Ню Йорк. Както и че продължава да сънува родния Пловдив.

 

Новата му творба е дизайнерски подвиг

 

"Извън времето" е същинска рисунка в пространството, пред която затаяваме дъх, плавна и лека, мигновен жест във въздуха. Творбата се стреми да спре поне и за миг неумолимото време, за да остане наистина извън времето". Това са част от суперлативите за новата монументална скулптура на Димитър Луканов, която се открива днес на летище "Кенеди" в Ню Йорк. "Като се има предвид, че 90% от творбата са във въздуха, тя е истински конструкторски и дизайнерски подвиг", допълват капацитети.

 

"Извън времето" е водещият елемент в композицията от три произведения, възложени на Луканов от международно летище "Джон Кенеди" през 2012 г. Представлява куха триъгълна основа, която балансира изнесеното тегло и се възправя във въздуха.

 

Ето как експертите описват творението на пловдивчанина: "Скулптурата не е нито хоризонтална, нито вертикална, нито точен диагонал; седи твърдо на своята основа, но не е заземена, тя е тежка два тона, но и лека (70% алуминий); масивна е, но в нея има повече въздух отколкото материя; тя няма начало и няма край; тя е отворен мост, поток, строга, но и криволичеща и витиевата; флуидна и мимолетна, във вечно движение, но при все това осезаема и традиционна в своята отлята форма". Според самия Луканов "Извън времето" е материя, която се разтваря във въздуха.

 


"Аз правя прозрачни скулптури, които разговарят с природата. Бронзът и желязото, които използвам в творбите си, издават копнеж по постоянството, но формите и илюзиите са ефимерни", споделя пловдивчанинът.
"Извън времето" ще бъде празник на окото и ще се превърне в отличителен белег на Терминал 4", убеден е пък Алан Мака, президент на JFKIAT, дружеството, което управлява този терминал на летище "Кенеди".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай