Луда ли е осиновителката на нахапаното бебе в кома?

41-годишната жена е избрала да мълчи

Луда ли е осиновителката на нахапаното бебе в кома? | StandartNews.com

След повдигането на обвинение на 41-годишната осиновителка на бебето от Пловдив, което бе прието в болница в кома, с множество травми и ухапвания по цялото тяло, майката е избрала да мълчи. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата по случая с пребитото дете на 1 г. 9 м., предаде  "Марица". 

Осиновителката на пребитото дете мълчи пред разследващите, проверяват дали е луда

Районният прокурор Чавдар Грошев посочи, че сигналът за пребитото бебе бил подаден от лекарите. Пред тях майката казала, че детето паднало от спалнята. 

При прегледа медиците се натъкнали на множество травми, синини и следи от ухапвания, които ги усъмнили. Уведомили полицията. След прегледа установили черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб и други наранявания. Веднага било образувано досъдебно производство, а осиновителката била задържана, първоначално за 24 часа, след това за 72. Престои прокуратурата да поиска постоянното и задържане, каза Грошев. 

"Майката е задържана обвинена в причиняване на тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие. Предстои да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража", пояси още Грошев.

Жената обяснила, че детето било паднало и за да го свести, започнала да го хапе. 

"Тази съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебно-психиатрична и психологична комплекса експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние. Заключението на експертизата ще бъде факт утре", добави заместник районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

По думите му е проведена кореспонденция и със социалните служби.

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев каза, че следствените действия започнали веднага след подаването на сигнала. Очакват се резултатите от две експертизи - съдебно-медицинска за травмите на бебето, и съдебни-психиатрична за психичното състояние на осиновителката. 

Според съседи детето е било гледано като писано яйце. "Всеки ден го разхождаше с количката и му купуваше каквото пожелае. Винаги беше с чисти дрешки, радваше се. Не знам друго дете да е гледано така",  коментира пред "Марица" Митко, съсед на осиновителката, която към момента е в ареста. Той самият има версия за случилото се. "Доколкото знам, спалнята е много висока, а подът е с теракота. Обърнала се за секунда, за да посегне за шишето с мляко да даде на бебето, и то паднало. Лошо е паднало - на главичката си, а долу - плочки", коментира той. 

Нито един от съседите на пловдивчанката на ул. "Клисура" не вярва тя да е ударила, още повече да е пребила детето. "Защо ще го взима, ако ще го убива от бой", питат те. "Грижеше се перфектно за него. Ако видите детската стая какъв разкош е, ще паднете. Тя дава всичко за това дете. Полицията може да говори каквото си иска. Но детето не е бито или пребито", категорични са съседите. 

Те споделиха, че пловдивчанката останала сираче. Преди повече от 10 години починали родителите й. Има жив само един чичо. "Остана самичка. Не искаше да живее така и реши да осинови дете. Преди година го взе. То сам живее ли се?", казаха още съседите пред репортера ни на място. Те са категорични, че не е живяла, нито се е срещала с мъж, каквато версия се проверява от разследващите.

"Това за пребиването са пълни глупости. Всички деца падат. Моето дете сутринта падна и се удари лошо. Случва се. И това детенце е паднало, ама защо виновна да е майката. Не знаеш какво и кога може да стане", защитават те осиновителката. По думите им, пловдивчанката е тиха, кротка и вежлива. Преди е работила, за да не стои сама цял ден вкъщи, но спряла в мига, в който осиновила малкото момиченце.  Живее на петия етаж на жилищна кооперация в самото начало на ул. "Клисура" в кв. "Столипиново".  

Към момента жената е задържана за 72 часа. Очаква се утре съдът да разгледа искането на прокуратурата за вземането на най-тежката мярка "задържане под стража". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай