Логично: Мерките остават до 21 декември

Това заяви официално премиерът Бойко Борисов

Логично: Мерките остават до 21 декември | StandartNews.com

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна. Това е решението след работно съвещание, проведено в събота, в Министерски съвет.

На него са присъствали министър-председателят Бойко Борисов, членове на правителството, Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В четвъртък следващата седмица на Борисов ще му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

"На този етап министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не препоръчва разхлабване на мерките, действащи на територията на България. Въведените мерки отчитат резултат с това, че новите случаи на заразяване не нарастват. Като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души.

И макар и да нараства броят на изписаните от болниците, тенденцията е за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също е изразила мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Въпреки решението премиерът Борисов е подчертал, че мерките дават резултат, а на 21-ви "сме поели ангажимент и трябва да го спазим". Министър-председателят смята и че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, а обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно.

Да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща." Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай