Четвъртък,

Логично: Мерките остават до 21 декември

От: Редактор -
A
A
A

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна. Това е решението след работно съвещание, проведено в събота, в Министерски съвет.

На него са присъствали министър-председателят Бойко Борисов, членове на правителството, Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В четвъртък следващата седмица на Борисов ще му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

"На този етап министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не препоръчва разхлабване на мерките, действащи на територията на България. Въведените мерки отчитат резултат с това, че новите случаи на заразяване не нарастват. Като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души.

И макар и да нараства броят на изписаните от болниците, тенденцията е за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също е изразила мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Въпреки решението премиерът Борисов е подчертал, че мерките дават резултат, а на 21-ви "сме поели ангажимент и трябва да го спазим". Министър-председателят смята и че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, а обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно.

Да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща." Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички