Лекарското съсловие търпи шугави овце

Борбата между болниците е за всеки пациент, приемат и здрави хора

Лекарското съсловие търпи шугави овце | StandartNews.com

Кардиологични клиники сключват консултантски договори с лекари, за да им препращат пациенти. Тарифите варират между 80 и 250 лева. Етично и редно ли е това и защо медиците се комерсиализираха толкова? "Стандарт" попита проф. Генчо Начев, който е национален консултант по кардиохиругия и директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" в София.


- Проф. Начев, законно, етично ли е сключването на договори между кардиологични клиники и лекари за препращане на пациенти?

- Дали е законно - трябва да кажат компетентните органи. Но не е етично, това е вид нелоялна конкуренция. Заплаща се на определен лекар не за дейност, която е извършил, независимо как е оформен договорът, а за услуга - насочване на пациент към определена болница. По този начин се нарушават правата на пациентите, защото те сами трябва да избират къде да отидат. Друг е въпросът доколко са информирани и доколко разбират какво им се казва, когато лекарите им говорят на латински. Дали прокуратурата ще се сезира, дали ще има проверка - не знам, но фактът, че има такива договори за плащане, съм установил преди 4-5 г. Той се съпровождаше от т.нар. летящи линейки с баби и дядовци, които невинаги са показани за интервенции. Тогава имаше доклад на ИА "Медицински одит", в който се посочваше, че има лаборатории, в които 80% от пациентите са имали отрицателен резултат след изследването. Тоест, били са с много съмнителни индикации за провеждането му. След като в Европа този процент е 25, дори тук да го направим 30% до 80% има драстична разлика. Това означава, че голяма част от тези хора са били изследвани или дори интервенирани, защото на тях се гледа като на голяма пачка пари.

- Освен че така се точи касата, подобно изследване крие ли риск за пациента?

- Едно такова изследване винаги крие риск и на пациента се съобщава за тези неща - че може да се получи усложнение, да се стигне до операция или кървене. Дори усложнения да има веднъж на 20 000 души, те ще са 100% за този човек, още повече, ако той дори е нямал нужда от това изследване. В ежедневната практика съм се нагледал на подобни неща, защото накрая хората опират до хирурга. Затова съм сигурен, че тези практики не са морални както към пациентите, така и към колегите.

- Защо се стига до тях тогава?

- Първата причина е, че възникнаха много болници в определени специалности, за които се смята, че могат да са печеливши. Тези болници трябва да имат пациенти, за да си върнат инвестициите и да вървят към печалба. Ако министърът можеше да казва кога и къде може да се разкрива болница, а не да е задължен да разписва разрешителното, както е у нас, това нямаше да е така. В повечето държави, когато болницата работи с публичен ресурс, е "нонпрофит", тоест без право на печалба. Това означава, че у нас всички частни болници с договори с НЗОК трябва да реинвестират печалбата си в здравеопазването, а не да я разпределят между акционерите или собствениците си. Липсата на контрол над работата на болниците е другата причина за появата на тези порочни практики с консултантските договори.

- В други страни има ли подобни практики между болници и лекари?

- Няма такава практика никъде по света - даже в Албания. Румънците, които са много предприемчиви и богове на рушвета, дори и там няма такова нещо. Но явно там няма нужда, а тук има, защото сред болниците се води борба за всеки един пациент. Приемат дори здрави хора, които нямат нужда от лечение, защото с толкова много болници пациентите не стигат.

- "Св. Екатерина" прибягвала ли е някога до подобни практики?

- Не, защото тя не може да формира черна каса. Но ние имаме нормални практики, които бих препоръчал на всички. Пращали сме лекари в районите на Кърджали, Гоце Делчев, Делиормана, за да направят скрининг за кардиологични и съдови заболявания. Екипът преглежда 2 дни и така през него минават хора от околните села, които иначе никога не биха отишли на подобен преглед. Ако се установи, че от 200-300 души, има някой с проблеми, му се казва, че може да дойде в болницата или да отиде за лечение другаде. Имаме и ден на отворените врати в петъците, когато правим безплатни прегледи. Така отново пресяваме хората с проблеми. Тези практики са позволени, но да плащаш, за да ти изпратят хора...

- Казахте, че един от основните проблеми е контролът, не е ли точно той в ръцете на лекарите?

- Винаги съм казвал, че, ако има неудачи в здравеопазването, причината е съсловието. Защото то търпи няколко шугави овце и не е на мястото си. Дори дипломите, които се дават, се подценяват. Аз съм председател на комисията по кардиохирургия и стигнахме дотам, че скъсахме един човек, защото показа нагло незнание. Когато съсловието види, че някой е сбъркал, трябва да вземе мерки веднага, да направи така, че да се обучи, а след това да направи грешката достояние на останалите, за да не се допуска повече. Освен това на 3 г. лекарите трябва да се ресертифицират, за да се види какво е нивото им. Защото, ако един човек има специалност хирургия и е направил 7 операции за 3 г., какви са уменията му.

- Защо не се случва всичко това?

- Не знам, всички сме виновни, макар че търсим вината другаде. Това е като в Библията - докато търсим сламката в окото на другия, няма да видим гредата в собствените си очи. Стана като навик някой да ни е виновен - дали касата, дали министерството. А не виждаме, че ние не сме направили нищо, за да тръгне нещо положително.

- Възможно ли е заради тези договори гилдиите на кардиохирурзите и на кардиолозите да променят нещо?

- Възможно е, управителните съвети на двете дружества се събираме и се опитваме да променяме нещата. Винаги има какво да се оправи, защото не сме перфектни. Но трябва да сме перфекционисти, да се опитваме да стигнем съвършенството. Това обаче не е достатъчно, защото се осланя на добрата воля, а добрата воля на българското общество е унищожена. Имали сме моменти, когато един договор се е правил на едно ръкостискане или дума. Кацарите, за да вземат майсторско свидетелство, са се пъхали в кацата, която са направили и бум в реката. Ако издържати, получават майсторско свидетелство. Шивачите, ако решат, че някой е ушил нещо некачествено, събират се и изхвърлят от еснафа виновника. А тук един лекар гледа рецепта на друг и вика: "Кой идиот ти я изписа?!", а после му дава същите лекарства, но с други имена. Защото няма с какво друго да лекува.

- Здравният министър предлага селективно договаряне от страна на касата и разрешаване на на нова болница още на ниво инвестиционно намерение. Това удачно ли е като промяна?

- Да, от години говорим за тези неща. През 2002-2003 г. дори дойдоха консултанти от Световната банка и казаха същото - че трябва да има здравна карта. Така е и в Париж - колкото и милиони да имаш, не можеш да направиш нова болница, защото няма нужда. Ще ти кажат, ако искате направете си, но на кешов пазар. В Лил обаче може да отворите болница, която да работи с публичен ресурс, защото там има недостиг. Другото, което казаха от Световната банка, е, че не бива да се разбива монополът на НЗОК, но трябва да се спре нарастването на хоспитализациите заради роенето на болници. Може ли в една София с 2 млн. души да има 6 кардиохирургии? В Берлин има две, във Виена една и половина, защо тук са шест?

- Ще загубим ли детската си кардиохирургия?

- Не, но там работят морални и достойни хора, които страдат, защото разбират, че са в тежест на болницата заради недофинансирането. Цялата кардиохирургия е недофинансирана, затова бяхме предложили да се плаща на две цени. При пациенти в по-добра форма, с по-малко придружаващи заболявания, цената на пътеката да е по-ниска, а при другите да е по-висока. Защото аз и в момента имам болен в реанимация, който лежи 150 дни, а миналата година един лежа 180 дни. Той струваше 140 000 лв., а касата плати 14 500 лв. С колко пациенти да избия загубата! По същия начин е с децата. Те имат по-дълъг реанимационен престой, за да се възстановят, а това оскъпява детската кардиохирургия.

- Бюджетът на касата т.г. няма да стигне за болниците, притеснени ли са директори и лекари?

- Лекарите вътре в болниците трябва да мислят за пациентите, а не за парите, трябва да четат, да се усъвършенстват. Директорите обаче, за голямо мое съжаление, трябва да мислят и за парите. Ние наистина се превърнахме в един вид търговци, които всеки ден трябва да броят колко пациенти са приели, колко са изписали, какво са отчели. Това малко или много поставя на заден план медицинското обслужване. Притеснението ни сега идва оттам, че трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК и там опираме до политиците. А винаги, когато има политическо решение, аз се притеснявам. Ако беше на базата на логика, нямаше да се притеснявам, защото не може да се остави този народ да умира безразборно. Ясно е, че трябва да се дават пари. Друг е въпросът, че докато не се реформира системата, те ще потъват като в пясък, защото има много болници. По завишения стандарт на Европа трябва да имаме 200 болници, а те са над 360. Без да се реформира системата, ще се мъчим всяка година.

- НЗОК реши да промени прогнозните бюджети от годишни на месечни, това как ще се отрази?

- Мисля, че това е по-добрият вариант, защото в динамика се вижда трендът. За мен още по-позитивното е, че надлимитната дейност ще се плаща след проверка другия месец.

- И досега беше така, въпросът е, че занапред няма да имате никаква яснота за средствата?

- Да, но е много важно при проверките да се вземат и специалисти, защото оперирах човек, за който се казва, че има стент, а той изобщо не е пипан.

- И, все пак, каква яснота ще имат директорите при месечни прогнозни бюджети?

- Никаква, но те нямат яснота и в последните три години. Когато ни казват, че до 31 март трябва да предложим бизнес-проекта си, аз им казвам, че ще препиша миналогодишния. Ще актуализирам цифрите, но не мога да гарантирам, че ще се изпълни, защото няма прогнозируемост. Ние работим месец за месец.

- Не се ли опасявате, че липсата на каквато и да е финансова рамка ще активира болниците да работят още повече като в края на м.г.?

- Пак стигаме до липсата на контрол. Защо м. г. не провериха болниците, когато дадоха с 30% над обичайните си обеми. "Св. Екатерина" нямаше такива проблеми. Ние дадохме дори по-ниски цифри за декември в сравнение с 2012 г., но това е нормално, защото това е най-слабият месец в кардиохирургията - никой не иска да посрещне празниците в болница. Как обаче изведнъж се увеличи дейността на определени болници, да не би да намаля с толкова на други или да има закрити! Аз не знам за такова нещо. Просто няма контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай