Лекарите решават за протести след Гергьовден

Лекарите решават за протести след Гергьовден | StandartNews.com

София. Лекарският съюз ще вземе окончателно решение как ще протестира срещу недъзите в здравната система след Гергьовден. Това стана ясно на пресконференция на съсловната организация на медиците днес. На 15 май медиците ще се присъединят към международния протест, който се организира от техните колеги. На специален конгрес от 10 до 11 май обаче те ще преценят точно под каква форма и към кого да адресират недоволството си в България.

"Като гледам последните действия на здравната каса, очертаващият се дефицит от 400 милиона, както и липсата на визия за развитието на системата, мисля, че ще решим да протестираме по-сериозно", заяви председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Медиците са обидени на НЗОК за оповестяването на резултатите от последните проверки, които инспекторите направиха преди Великден. Тогава от касата обвиниха болниците, че приемат пациенти-фантоми, без да имат нужда, а също така, че не ни лекуват комплексно.

"Поискахме данните, но не ги предоставиха, което ни навежда на мисълта, че това е PR-акция, която има за цел да ни злепостави и да отмести вниманието от наболелите проблеми, каза д-р Райчинов. Ние сме превърнати в изкупителна жертва заради лошото управление, липсата на средства и на визия, допълни" зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов. Медиците заявиха, че самите те имат желание да накажат нарушителите, ако има такива, защото компрометират съсловието и му вредят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай