Лекарите от Спешното с 1500 лв заплата (ОБЗОР)

Лекарите от Спешното с 1500 лв заплата (ОБЗОР) | StandartNews.com

От началото на тази година работещите в спешните приемни отделения лекари ще взимат не по-малко от 1500 лв. начална заплати, а сестрите - 900 лв. Това съобщи здравният министър Петър Москов пред Нова тв. Заповедите за увеличените възнаграждения е подписана в четвъртък. "За работещите в Спешната помощ увеличението във възнагражденията продължава - между 10 и 20% в зависимост от натовареността на центровете", допълни той.

До април пръстовият отпечатък ще бъде въведен в аптеките и болниците и само по този начин ще се осъществява приемът в лечебници и купуването на лекарства по линия на Здравната каса. "Тече процедурата по обществената поръчка за избор на изпълнител", обясни Москов. Той увери, че всеки български гражданин, който си плаща редовно здравните осигуровки, ще може да получава направления, независимо дали е в началото на месеца, или в края. Проблеми с ваксините няма, имунизационният календар за децата е гарантиран, подчерта министърът. Той не се е отказал от въвеждането на т.нар. данък вредни храни". Проектът ще бъде внесен идния месец в Министерски съвет. С него не се преследват фискални ползи, а се цели промяна на хранителните навици на населението.

Според него стабилното политическо бъдеще на България е трайна стабилна коалиция между ГЕРБ и РБ, която надхвърля рамките на този мандат. В момента подготовката на анекса към коалиционното споразумение е във висока степен на готовност и там "ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия ще бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието". Москов не съжалява за решението си да подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, защото не е съгласен дясното отново да изпада в изолация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай