Квотите за бежанци не са решение

Квотите за бежанци не са решение | StandartNews.com

Подкрепям ударите на Русия, Ислямска държава е заплаха за всички нас

Трябва да създадем условия тези хора да се върнат у дома след кризата, казва Джефри ван Орден

* Бареков би бил добър президент, ако реши да се кандидатира.
* Трябва да решим проблемите в Сирия
* Просяци ви създадоха лошо име във Великобритания

Британският евродепутат Джефри ван Орден дойде в България, за да участва в изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в ЕП. Такива форуми се провеждат два пъти годишно, а София за първи път е домакин на подобно събитие. Джефри ван Орден не е непознат за българите. През 1999 г. той бе докладчик за напредъка на България по пътя към членство в Европейския съюз. Нареждан е сред най-ревностните поддръжници на удължаването работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". През 2007 г. става Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет. Завършил е военно офицерско училище (1964), след което служи в Разузнавателния корпус на Британската армия до 1985 г. Потърсихме го, за да отговори на част от въпросите, свързани с бежанската криза, бъдещето на ЕС и България в Европа.

- Г-н Ван Орден, какъв е поводът за вашето посещение в България?

- Тук съм, защото водя делегацията на Бюрото на Групата на консерваторите и реформаторите в Европейския парламент. Както знаете, в нашата група са г-н Николай Бареков и г-н Ангел Джамбазки и сме тук първо, за да им окажем подкрепа. И на второ място, за да покажем България на колегите от нашата парламентарна група, които не са я посещавали досега. Отделно аз ще се радвам да получа актуална информация за това как се развиват нещата тук.

- Подкрепа за местните избори ли?

- Да, разбира се.

- Доволен ли сте от българските си колеги евродепутати и работата им в Брюксел?

- Определено. Те имат голям принос към нашата работа. И тъй като аз имам връзки с България, много се радвам, че тъкмо те са членове на нашата група и работим съвместно в Европейския парламент.

- Бихте ли подкрепили амбициите на Николай Бареков да участва в президентските избори догодина?

- Ние му желаем успех във всичките му политически начинания. Аз съм сигурен, че той би бил един добър президент, ако реши да се кандидатира.

- Вие сте експерт във външната политика и в областта на сигурността. Каква е вашата рецепта за справяне с бежанската криза в Европа?

- Аз може да съм експерт, но не съм магьосник. Смятам, че подходът на британското правителство е правилен - на първо място е необходимо да насочим усилията си към ситуацията в самата Сирия и да се справим с кризата там. Трябва да се работи с бежанските лагери, които са ситуирани в този регион. Със сигурност за никой не е от полза да се отправят отворени покани към всеки, който иска, да дойде в Европа.

- Значи подкрепяте идеята на Турция за създававане на "Свободна буферна зона" в Северна Сирия?

- Не, не казах това. Исках да отбележа, че и сега има много, и то големи бежански лагери в района около Сирия - в Ливан, Турция и Йордания. Тези лагери просто не издържат на натиска, на тях не им достигат нито хранителни припаси, нито лекарства. Разбира се, в една такава ситуация хората ще искат да се преместят, да се махнат. Ето затова ние трябва да работим да се подобрят условията в тези бежански лагери, като същевременно се стремим да създадем нагласа у хората, според която когато приключи кризата, те да могат да се върнат у дома. Това непременно трябва да се иска от тях, да се планира. Защото за съжаление тяхната нагласа е по-скоро, че е достатъчно те да се качат на една лодка и това им гарантира дълъг и добър живот в Германия, България и където и да е.

- В Западна Европа толкова се страхувахте от емигрантите от Източна България. Не се ли оказва, че сме за предпочитане пред голямата вълна от неизвестност, която се задава?

- Това е съвсем друга тема. Емигрантският въпрос е силно политически в моята страна. Ако става дума за хора, които искат да дойдат, за да работят, да се интегрират, да спазват закона и да не се възползват от социални помощи, тогава те са добри дошли. Има райони в Англия, където не биха могли да се справят без полските водопроводчици. Не знам дали в Полша изобщо са останали някакви водопроводчици и как се справят. В моя собствен избирателен район пък има много силно развита хранителна индустрия. Там работят много българи и работят наистина добре и затова са и добре приети. За съжаление, има едно малцинство в групата на емигрантите, които създават лошо име на всички. Така че всеки път, когато хората видят някой да проси и той очевидно не е от Великобритания или пък да се занимава с престъпни дейности, или когато живее само от социални помощи, това създава много лошо впечатление в британските граждани.

- Но бежанците вече са тук - хиляди при това. Какво да правим, квотите решение ли са?

- Определено не. На първо място, те не са демократично решение, защото не може да се пренебрегва позицията на националните правителства. Това със сигурност е вярно за Великобритания. Ако бяхме част от всички тези уговорки, щяхме да възразим. Не може просто така да се налагат решения, някой от Берлин или Брюксел да ни кажат - вие трябва да приемете 70 000 души във вашата страна. Напротив, това само може да доведе до напрежение сред хората и да провокира по-крайни политически елементи.

- Преди ден Русия нанесе първи въздушни удари срещу Ислямска държава. Какво трябва да предприеме Европа?

- Аз подкрепям това действие. Не смятам, че ЕС трябва да страни от въпросите, които касаят нашата защита и отбрана, защото Ислямска държава е заплаха за всички нас и ние трябва да се справим с нея. И в името на тази обща кауза трябва да преодолеем различията помежду си.

- Т.е. ЕС да е заедно с Русия срещу Ислямска държава?

- Ние така или иначе вече сме ангажирани в борбата срещу Ислямска държава, както и 40 държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, Ирак и други страни.

- Какво е бъдещето на ЕС?

- Бъдещето?! Виждаме криза след криза в Еврозоната, бежанска криза, цялата административна тежест, която понася бизнесът и цялата неефективност на системата. Очевидно нещата не вървят както трябва. Федералистите, които бранят концепцията за ЕС, винаги казват "да, има решение и то е в това да има повече ЕС". Те виждат шанс във всяка криза отново да прокарват идеи за все по-обединена Европа. Това са глупости. Трябва да си признаем, че ЕС във вида, в който го виждаме сега, е проектиран преди 60 години. И не е адекватен на променените съвременни условия. Последната криза, пред която ЕС иска да се изправи, това е излизането на Великобритания от него. Сигурен съм, че в Париж има един или двама души, които ще се радват и смятат, че това е много добра идея, но аз съм убеден, че мнозинството от хората от страните в ЕС не биха били.

- А вие, г-н Ван Орден, бихте ли бил щастлив от подобна развръзка?

- Аз честно казано не съм взел решение. Не одобрявам около 85 % от нещата, които се случват в Брюксел. И все пак смятам, че има много основателни причини ние да останем членове в този клуб. Така че - изправен съм пред дилема. Наистина бих искал да видя какво ще постигнем като реформа. И подкрепям усилията на нашия премиер Дейвид Камерън да бъде амбициозен, защото ние искаме наистина радикални реформи. Британският народ няма да се примири с кръпки тук-таме вместо промени.

- Имаме ли шанс за Шенген?

- Разбира се, че имате шанс, но все още предстои да се преодолеят ред проблеми, които са свързани с правосъдната система, организираната престъпност, корупцията. За да се приеме насериозно евентуалното влизане на България в Шенген, ние трябва да имаме увереност, че ситуацията е под контрол и е овладяна.

- Т.е.към момента ни нямате доверие?

- Смятам, че имате още работа. 15 години повтарям това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай