КТБ - спирачка за икономиката

КТБ - спирачка за икономиката | StandartNews.com

Блокираните пари в банката спъват работата на бизнеса и намаляват приходите в бюджета

Поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка блокира парите не само на отделните нейни клиенти, но спъва и цялата икономика на страната. Затова е изключително важно хората и фирмите да си получат поне гарантираните от закона влогове до 100 000 евро. Депозитите на граждани и предприятия в КТБ към 30 юни 2014 г. са в размер на 5,62 млрд. лв., сочат официалните данни на БНБ. От тях гарантираните влогове са на стойност около 3,6 млрд. лв. Това са блокирани пари на хора и фирми, които не могат да се използват. Те рано или късно ще си ги получат. Но икономистите знаят, че времето е пари. Има огромно значение дали 100 000 евро ще се получат сега, или след три месеца. Особено за фирмите, които взимат заеми за оборотни средства и всеки месец трябва да плащат заплати на работниците си. Има и фирми, които са взели кредит от КТБ, а в същото време държат оборотните си пари в същата банка. Така в момента те не могат нито да връщат заемите си, нито нормално да осъществяват дейността си. Блокираните гарантирани депозити в размер на 3,6 млрд. лв. са огромна сума за малка страна като България. За сравнение, възстановеният ДДС на бизнеса за периода януари - юни 2014 г. е в размер на 2,83 млрд. лв., което е със 71 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Оказва се, че

целият върнат от хазната ДДС е по-малък от блокираните в КТБ гарантирани средства

на граждани и бизнес. А бързото връщане на ДДС се посочва и от бизнеса, и от икономистите, и от Министерството на финансите като ключово за икономическия растеж на страната. Бързото движение на парите в икономиката е решаващо за това да не се трупа междуфирмена задлъжнялост, а оттук оказва влияние на оборотите, печалбите, доходите, приходите в бюджета и съответно върху ръста на икономиката. А когато става въпрос за блокирани пари в КТБ, с лекота срокът за изплащане на гарантираните влогове се отлага. Настоящият закон дава право на БНБ да удължава срока на специалния надзор над КТБ до 6 месеца, или до 21 декември. Дотогава трябва да се реши дали банката ще се спасява, или ще бъде отнет лицензът й. И едва 20-30 дни след взимане на лиценза трябва да започне изплащането на гарантираните депозити. Това означава 7 месеца да се спъва дейността на редица фирми. А това се отразява негативно и на техните работници, и на контрагентите им, и на цялата икономика, и на приходите в бюджета. Именно затова председателят на бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев (ДПС) предложи Фондът за гарантиране на влоговете в банките да изплаща гарантираните депозити, когато изминат 60 дни от поставянето на банка под надзор от БНБ - или в случая с КТБ - от 20 август. Парламентът обаче не подкрепи предложението.

Депутатите оставиха горещия картоф КТБ в ръцете на следващия парламент

И поставиха спирачки на цялата икономика. Така в края на годината ще бъде отчетено, че ръстът на брутния вътрешен продукт е по-малък, а дупката в бюджета - по-голяма от очакваното. Но за съжаление в момента, когато се определя служебният кабинет и се редят листи за изборите, малко политици се интересуват от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай