Кристиан Кръстев: Ще решим всички проблеми с Турция

Кристиан Кръстев: Ще решим всички проблеми с Турция | StandartNews.com

- Министър Кръстев, българските превозвачи са доволни, че след вашата намеса турските гранични власти вече не задържат необосновано наши камиони. Докога обаче ще бъде така?

- Срокът на решението за вдигане на рестрикциите срещу български камиони, подписано от турските власти, е до 31 май. Това е времето, което успях да спечеля за нашите превозвачи след телефонните разговори с моя турски колега Бинали Йълдъръм. А в сряда на предстоящата ми среща с него в Лайпциг се надявам да обсъдим всички въпроси, които поставят нашите превозвачи, и да получим официалната турската позиция по тях. На нея ще поставя въпроса да бъде насрочена среща на автомобилните администрации на двете страни. На нея трябва детайлно да бъдат решени всички проблеми и бъде изготвен документ, който ясно посочва правилата, по които ще бъдат третирани превозвачите от двете страни. Целта е да няма повече никакви интерпретации по тази тема.

- Защо проблемът с турските рестрикции срещу нашите превозвачи избухна сега, при положение че реално той съществува от около 7 години?

- Аз също бях изненадан, че проблемът съществува не от две седмици, а от 7 години. Явно нашите превозвачи ескалираха въпроса сега, опитвайки се да го политизират. Според мене обаче единственият правилен път за решаване на проблемите с една държава е не ескалация на напрежението, а дипломация. Защото блокирането на границата не решава нито един проблем, а създава нови. Блокирането на границата е крайна мярка, която може да се прилага след изчерпване на всички дипломатически ходове.

- Вие се запознахте с всички искания на нашите превозвачи. Приемате ли ги и ще ги защитавате ли пред колегата си Йълдъръм? Визирам исканото 5-кратно увеличение на транзитната такса за преминаване на турските камиони през България.

- Защо трябва да вдигаме таксата за турските камиони при положение, че Турция не е увеличила таксата за нашите? Както заяви и премиерът Марин Райков - всички мерки в отношенията между две държави трябва да се решават само на реципрочна основа. Аз съм изключително благодарен на министър Бинали Йълдъръм, първо, че в негово лице срещнах пълно разбиране и получих отсрочка до 31 май, и второ, че той намери време в натоварената си програма за провеждане на официална среща между нас. Това, безспорно, е много добър знак за наличието на добра воля от турска страна за решаване на проблемите. Убеден съм, че на тази среща Турция ще представи както своята позиция, така и своите претенции към нас, защото монетата винаги има две страни. Надявам се с г-н Йълдъръм да поставим основните аспекти на преговорите, които ще се проведат в близко бъдеще между автомобилните администрации на двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай