Кремен Георгиев каза как намаляват разходите за производство на ток

Поевтиняването на въглеродните емисии води до намаляване на разходите за производство на електрическа енергия

Кремен Георгиев каза как намаляват разходите за производство на ток | StandartNews.com
  • Инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ)

- Инж. Георгиев, в последната седмица енергийните квоти въглероден диоксид, за които толкова сме говорили, се сринаха. Според Вас, инж. Георгиев, войната ли е основната причина?

- Денят преди нахлуването в Украйна въглеродните емисии се търгуваха около 95 евро за тон. В началото на седмица достигнаха 56 евро за тон.

Причините за поевтиняването са комплексни, но вероятно една от основните е, че инвеститорите на този пазар държат немалък дял. Те са инвестирали огромни средства в изкупуването на емисии, но заради страховете от инвазията на Русия в Украйна са ги накарали да напуснат пазара, което е увеличило неимоверно предлагането и съответно е предизвикало падането на цената.

Сред причините е и несигурността. Никой не знае какво ще стане с веригите на доставки поради обсъжданите санкции, каква ще е продължителността и т.н. Тези фактори също могат да са причини за понижено търсене и допълнително намаление на цената.

- Какъв е ефектът от понижението на въглеродните емисии за газовите централи?

- За съжаление твърде незначителен на фона на драстичното поскъпване на природния газ.

- А върху въглищните централи?

- При тях ефектът е огромен. Цената на местните въглища не се е променила значително, разходите за труд и поддръжка не са с особена промяна, за това поевтиняването на въглеродните емисии води до намаляване на разходите за производство на електрическа енергия.

- А какви са вариантите за диверсификация на доставките на природен газ? Не сме ли прекалено зависими от руския?

- Надявам се на европейско ниво да бъдат взети адекватни решения за диверсификация.

Вариантите са много. Сред тях са увеличаване на вноса от трети страни, увеличаване на мощностите базирани на възобновяеми източници и водород, намаляване на търсенето чрез мерки за ефективност. Дори Франс Тимерманс отбеляза, че възможна мярка е разширяването на използването на въглища, за да се избегне връщането към природен газ.

Но и доставките на природен газ не е лесно да бъдат пренасочени. Горивото трябва да се охлади изключително много, за да се втечни за корабен транспорт, при пристигане отново се преобразува в газ.

- Да се надяваме, че кризата скоро ще отмине и всичко ще се подреди!

- Дано!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай