Край! Отрязаха тази БГ далавера в Турция

Каква заповед има за шофьорите

Край! Отрязаха тази БГ далавера в Турция | StandartNews.com

Единствено собственикът на автомобил, преминал на територията на Република Турция, има право да управлява превозното средство. Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на Генералното консулство на България в Истанбул, а информацията е повече от важна за всички българи, които плануват да посетят Одрин или Лозенград за пазар.

Не е позволено друг човек да управлява вашия автомобил, дори и ако вие сте в колата. Това важи и за случаите, в които сте преотсъпили право на ползване с нотариално заверено пълномощно.

"Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия, нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да предоставят официален документ, доказващ причините, налагащи това.

Напомняме на пътуващите в Турция, че тяхно задължение е набавянето на здравна застраховка, валидна на турска територия, със застрахователна премия на стойност 30 000 евро.

С други думи турските власт забраняват друг човек да шофира вашия автомобил, а причината за това вероятно се крие в нарушения на пътя от страна на български водачи, коментира за Флагман бургаски търговец, често пътуващ до Южната ни съседка.

„Публична тайна е, че мнозина водачи, когато направят нарушение на пътя, вместо да си платят глобата, започват да обясняват как друг човек е карал автомобила и той/тя е направил нарушението. За да избегне Турция подобни разправии, просто и ясно се въвежда правилото, че друг, освен собственика на автомобила, няма право да го ползва на нейна територия“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай