Край на ранното пенсиониране на учители

Трудовите договори на учителите няма могат да бъдат прекратявани едностранно

Край на ранното пенсиониране на учители | StandartNews.com

Трудовите договори на учителите няма могат да бъдат прекратявани едностранно от директорите на училища, в които работят, преди да са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия. Това предвижда една от промени в Кодекса на труда, които Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане.

Така ще се сложи край на ранното пенсиониране на учители без тяхното съгласие.„Пенсионирането по учителски фонд трябва да стане по желание на колегите, най-добре е всеки фонд да прецени дали ще има възможност за пенсиониране, или ще се изчака достигането на пенсионна възраст и стаж.

Приветстваме тези изменения.”, коментира председателят на Съюза на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че се правят опити за ранно пенсиониране на учители без тяхното желание и това създава напрежения сред колегите.

Такева допълни, че трябва да се преустанови и преустанови и практиката със срочните трудови договори на педагозите, тъй като учителската професия не е сезонна работа.

Директорът на столичното 107 основно училище „Хан Крум“ Данко Калапиш обясни, че ранното пенсиониране лишава от правото на редовна пенсия, тъй като вторият стълб не се изплаща до 2022-а. Освен това, размерът на пенсията е намален, заради ранното пенсиониране.

Тази година право на ранно пенсиониране придобиват мъжете на 61 г. и 3 месеца с трудов стаж 30 г. и 8 месеца и жените на 58 години и 6 месеца и учителски стаж 25 г. и 8 месеца.

„Те получават 10 заплати и половин накуп и за някои тази сума е необходима и затова го правят. Аз убеждавам своите учители да не го правят и да си гонят редовните години за пения, защото се губи стабилна сума пари.”, обясни Калапиш.

Той допълни, че според него това трябва се прилага за всички педагогоически специалисти в системата на образованието, включително и директори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай