Кос­тю­ми­те от ба­ле­та “Жи­зел” ста­на­ха мас­ки

Бур­гас­ка­та опе­ра шие за­щит­ни сред­ства за со­ци­ал­ни­те ра­бот­ни­ци на пър­ва ли­ния

Кос­тю­ми­те от ба­ле­та “Жи­зел” ста­на­ха мас­ки | StandartNews.com
  • Бур­гас­ка­та опе­ра шие за­щит­ни сред­ства за со­ци­ал­ни­те ра­бот­ни­ци на пър­ва ли­ния

Кос­тю­ми­те от ба­ле­та "Жи­зел" ста­на­ха защит­ни мас­ки. Слу­жи­-те­ли­те от бур­гас­ка­та опе­ра се вклю­чи­ха в бит­ка­та сре­щу ко­ро­на­ви­ру­са и за­поч­на­ха да из­ра­бот­ват пред­паз­ни сред­ства за еки­пи­те, ко­и­то са на пър­ва ли­ния в бит­ка­та със смър­то­нос­на­та за­ра­за. Пре­ми­е­ра­та на "Жи­зел" тряб­ва­ше да се със­тои пре­ди сед­ми­ца. Но за­ра­ди из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние и въ­ве­де­ни­те стро­ги ог­ра­ни­чи­тел­ни мер­ки бе от­ло­же­на за по-доб­ри вре­ме­на. Вмес­то да се от­чай­ват оба­че  кро­яч­ки­те и гар­де­ро­би­ер­ки­те на опе­ра­та в мор­ския град из­пол­зва­ха на­лич­ни­те пла­то­ве и за­поч­на­ха да из­ра­бот­ват пред­паз­ни мас­ки за всич­ки, ко­и­то дос­та­вят хра­на на пен­си­о­не­ри и хо­ра под ка­ран­ти­на. Ам­би­ци­я­та им е да ши­ят по 200 пред­паз­ни сред­ства на ден. Три сме­ли же­ни са за­е­ти от сут­рин до ве­чер с про­ек­та.

"Ра­бо­тим със со­ци­ал­ния пат­ро­наж към бур­гас­кия щаб. Зах­ра­них­ме въз­рас­тни хо­ра, но най-ве­че оне­зи, ко­и­то об­служ­ват въз­рас­тни­те хо­ра и пос­та­ве­ни­те под ка­ран­ти­на, и са из­ло­же­ни на най-го­лям риск. Се­га ис­ка­ме да по­мог­нем и на бол­ни­ци­те", об­яс­ни пред Но­ва тв Алек­сан­дър Те­ке­ли­ев, ди­рек­тор на Дър­жав­на опе­ра - Бур­гас.

"В та­ка­ва си­ту­а­ция би тряб­ва­ло все­ки чо­век да се от­зо­ве. Та­ка или ина­че спек­та­къ­лът се от­ла­га. За­то­ва ние с ко­ле­ги­те при­ех­ме при­сър­це иде­я­та да по­мог­нем на еки­пи­те, ко­и­то са на пър­ва ли­ния в бор­ба­та с ко­ро­на­ви­ру­са", каз­ва Маг­да Гал­че­ва. За ко­леж­ка­та й Нед­ка Ива­но­ва е важ­но да по­ма­га, да свър­ши доб­ри де­ла. Же­ни­те с удо­вол­ствие при­е­мат не­ти­пич­на­та си ра­бо­та. Са­мо сед­ми­ца по-ра­но те са майс­то­ри­ли слож­ни мо­де­ли на сце­нич­ни кос­тю­ми. Да ши­ят за­щит­ни мас­ки е съв­сем раз­лич­но за тях, но твър­дят, че бър­зо свик­на­ли. За­поч­на­ли ка­то ку­пи­ли ня­как­ви мас­ки и по тях се во­ди­ли. Не ос­та­на­ли оба­че до­вол­ни от ка­чес­тво­то на мос­три­те. Би­ли дос­та тъ­нич­ки. За­то­ва ре­ши­ли да нап­ра­вят сво­и­те мас­ки по-плът­ни и по-здра­ви, за да е си­гур­но, че ня­ма да про­пус­кат ви­ру­си, раз­ка­за кро­яч­ка­та Кич­ка Гро­зе­ва. Ма­те­ри­а­ли­те, с ко­и­то ра­бо­тят са аме­ри­кан и ха­се - плат, с кой­то раз­по­ла­га все­ки те­а­тър у нас. Мас­ки­те са трис­лой­ни - за мно­гок­рат­на упот­ре­ба. "Пла­тът си е наш, а мас­ки­те се да­ря­ват, под­чер­та­ва ди­рек­то­рът на опе­ра­та Алек­сан­дър Те­ке­ли­ев. Все­ки ден го­то­ва­та про­дук­ция се пре­да­ва на слу­жи­те­ли от об­щи­на­та, ко­и­то обо­руд­ват ко­ле­ги­те си, има­щи ди­рек­тен кон­такт с пот­ре­би­те­ли­те на со­ци­ал­ни ус­лу­ги. У нас има тол­ко­ва мно­го ши­ваш­ки це­хо­ве, мод­ни ате­ли­е­та, каз­ва Те­ке­ли­ев. И до­пъл­ва: "Ако все­ки пра­ви по 20 мас­ки, ще пред­па­зим на мно­го хо­ра. Се­га не е вре­ме да хлен­чим, да се оп­лак­ва­ме, се­га тряб­ва все­ки, с как­во­то мо­же, да по­мог­не!".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай