Корупция, която създава убийци

Корупция, която създава убийци | StandartNews.com

129 са убитите и 1390 - ранените по пътищата на България от 1 януари до 30 март. Това сочи черната статистика на КАТ. През 2015 г. при автомобилни катастрофи у нас загинаха 708 българи, през 2014-а - 661, а през 2013-а и 2012-а - все по 601 сънародници.

Цитираните данни красноречиво сочат мрачната тенденция за увеличаване на броя на убитите при катастрофи през последните две години. Тенденция, която ясно се очертава след постигнатите през 2012 и 2013 г. най-ниски нива на жертвите на пътя от 1962 г. насам, когато загиват 506 българи. Сериозен ръст след 2013 г. има и на броя на ранените.
Каква е причината? Защо броят на убитите и ранените расте напук на стотиците стационарни и мобилни камери, засиленото полицейско присъствие и увеличавания размер на глобите?
Завесата леко се повдигна преди ден с ареста на изпълнителния директор на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) Цветелин Цветанов и на 15 негови подчинени, уличени в корупция. Остава въпросът

дали разследващите ще я дръпнат докрай

за да лъсне цялата истина за първопричината на автокатастрофите у нас.
А истината отдавна витае в обществото и тя е, че у нас отдавна няма шофьори и контролни органи, а купувачи и продавачи! Защото шофьорските книжки у нас отдавна не се изкарват след сериозни курсове и тежки изпити, а буквално се продават срещу тлъсти суми.

И тогава каква полза от стотиците камери по пътищата и кръстовищата и от хилядите полицаи, които висят денонощно по баири и зад храсти да спират нарушителите, след като колегите им от ИААА буквално продават шофьорски книжки на неграмотни българи и чужденци - от 1500-2000 лв. до 4000 лв. парчето?! Около 1000-1200 лв. до 1500 лв. пък струва "вземането" на теоретичния изпит (т.е. - решаването на електронния вариант на т.нар. листовки), а от 100 лв. нагоре до 500 лв. - на практическия изпит.

Защо казвам "около"? Защото, както всяко нещо в търговията, и тук цената зависи от търсенето и предлагането! При продажбата на шофьорски книжки тарифата на шефовете на ИААА логично е обратно пропорционална на грамотността. Колкото по-неграмотен е кандидат-водачът, толкова по-висока миза трябва да плати той. За най-големите мераклии от провинцията или с чуждестранен произход ръководството на ИААА предлага пълен "туристическо-екзаминаторски пакет". Пакетът започва от 2500 лв. и достига 4000 лв., които кандидат-водачът плаща на "наш човек" от схемата, разработена в ИААА. В нея влиза не само "вземането" на теоретичния и практическия изпит, но и престоят на кандидата в хотел, който се осигурява от инструктора на автошколата, където той кара курса. Автошколата е във връзка с ИААА и всичко се уговаря така, че изпитът да бъде "взет" от раз. Най-скъпия засега

"пакет" от 4000 лв. е платил нигериецът Принс Боро

който, без да знае и дума български език, "изкарал успешно" курса, но не попаднал на "правилния" изпитващ в ИААА, та се наложило за полага няколко изпита, последният - на английски език!
Ама нали уж има камери в кабинетите, където се провеждат изпитите на кандидат-водачите, нали жребият за определянето на изпитващите е електронен, а листовките също са електронни и вече се решават на таблети, ще попитате вие.
Да, всичко е ново и модерно. Само алчността си остава старата, винаги находчива, способна да надхитри всякаква техника и технологии. Именно тази алчност премества тегленето на жребия за изпитите за кандидат-водачи от областните дирекции в централата на ИААА - далеч от чужди очи, които не са в "схемата" за корупция.

И за всичко това честни служители на ИААА от години подават сигнали - до главния прокурор, до министерства и ведомства, до няколко посолства на страни, членки на Евросъюза, до Европейската комисия. Причината проблемът да бъде изнесен извън границите на България е фактът, че закупилите шофьорски книжки у нас неграмотни водачи шофират в целия ЕС, с което застрашават живота и здравето на гражданите на Общността. Последният сигнал да търговията с шофьорски книжки у нас е внесен в посолството на Германия на 25 февруари. Според осведомени той е стигнал до канцлерството в Берлин и по него е започнало пълно разследване на германските компетентни органи. Дали това не послужило като катализатор за акцията на ДАНС у нас? Каквато и да е причината - трябва да се сложи край на черния пазар на шофьорски книжки, организиран от ИААА. Пазар, който превръща неграмотни нашенци и чужденци, незнаещи български език, в потенциални убийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай