Копие на икона-чудо от Света гора ще цери в Банско

Инициативата е на група млади банскалии, част от които живеят в столицата

Копие на икона-чудо от Света гора ще цери в Банско | StandartNews.com

Факсимиле на вършещата чудеса икона на Света Богородица "Предизвестителка" ще бъде рисувана от монаси в Света гора и дарена на храм "Света Троица" в Банско, съобщи свещеникът от храма иконом Георги Касапинов, цитиран от БТА.

Инициативата е на група млади банскалии, част от които живеят в столицата. Преди няколко месеца в храма бе осветена иконата "Старозаветна Троица", рисувана в атонския манастир Дохиар, отново по инициатива на същите дарители. След освещаването и виждайки радостта на хората, те решиха да дарят и друга икона, сподели иконом Георги Касапинов.

Заради многото чудеса, свързани с иконата на Света Богородица "Предизвестителка", е взето решението именно тя да бъде поръчана в същия манастир в Света гора. Иконата ще се изработва в продължение на половин година, след което ще остане един месец в манастира в Атон. Преди да бъде донесена в Банско ще се отслужи служба пред копието на иконата на Света Богородица "Предизвестителка" в малката църква "Света Богородица", в която се намира оригиналът. Мястото е тясно свързано с Банско, тъй като именно тази църква е построена с дарения от Хаджи Вълчо, братът на Паисий Хилендарски, които са от Банско, посочи иконом Касапинов.

Надеждата на инициаторите и на свещеника е повече хора да се включат в кампанията за събиране на средства. По-добре е хиляда човека да дарят по един лев, отколкото един да дари хиляда, смятат те. Надяват се с това банскалии, влизайки в храма, да припознават тази икона като тяхна. Според тях това ще има силно обединително въздействие върху хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай