Конфликт на опелото на патриарх Неофит. Ето кой е замесен

Говори началникът на протокола на Светия Синод

Конфликт на опелото на патриарх Неофит. Ето кой е замесен | StandartNews.com

Украинската посланичка Олеся Илашчук е искала да напусне храм "Свети Александър Невски" по време на опелото на патриарх Неофит заради присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало тихо и без проблеми.

Това разказа в ефира на БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи "в църквата нещата се успокояват".

"Вчера всички очакваха да стане скандал в църквата, но много рядко такива може да се получат директно. Имаше малък конфликт, в който украинската посланичка беше малко ядосана, защото присъстваше руската посланичка.

Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, но всичко мина тихо и никой не забеляза даже, че има такъв проблем. Укротихме нещата и всичко мина нормално, благодарение и на нея (бел. ред.: Илашчук), защото тя разбра, че в такива моменти не трябва да има дрязги", разказа той.

"Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на различни маси", уточни Велинов по казуса с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от критиките. "Това невиждано шествие за мен беше удоволствие да го гледам", отбеляза Велинов.

"Не, че трябваше с колесница да се тегли, но в този момент само коне ми оставаше да търся. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, защото той беше борец и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети дойде през гвардейците, за които момчета това беше гордост", обясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е искал да види как един от друг застават президент, премиер, вицепремиер:

"Ако можеше да го види... това беше неговата мечта. Защо да нямаме тази доброта на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен ентусиазъм всеки да помогне с нещо. Това, което сега стана, беше с усилията на всички българи. Нямаше друго какво да се направи".

Критики имало и заради огражданията, но по думите на Велинов е било невъзможно да се организира шествие без тях. "Много хора бяха обидени, че не давахме да се носят цветя, но мястото беше много тясно. Може да сме допуснали някои грешки - посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но повтарям, че така заедно не съм виждал представителите на държавни институции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай