Събота,

Конфликт на интереси в Сатирата. Що така бе, Мило?

От: СТАНДАРТ -
4548
Конфликт на интереси в Сатирата. Що така бе, Мило?
A
A
A
  • Конкурсът за нов директор на Храма на усмивките предстои до дни
  • Трима души от комисията, избрала Сърменов за директор, с блага работа в театъра

Нали знаете - класическата драма е построена върху конфликта между положителния герой, отрицателния герой и героинята. В сатиричния й вариант обаче - и на сцената, и в живота, положителният герой невинаги е добрият, отрицателният невинаги е лошият. А в ролята на героинята често влиза не точно жената...

Прелюбопитна пиеса предстои да бъде поставена в Храма на усмивките у нас

- Сатиричния театър "Алеко Константинов". Сцена, вълнувала с изпълненията на гиганти като Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, милиони българи.

След броени дни Сатирата става административен терен. Предстои конкурсът за избор на нов директор. Нищо страшно, или пък необичайно. Мандатът на Калин Сърменов, пленил не едно женско сърце с ролята на мафиота Милото в сериала "Седем часа разлика", изтича. Министерството на културата, принципал на театъра, вече обяви процедурата.

Надпреварата стартира още преди Нова година, когато служебният министър проф. Велислав Минеков пусна конкурсите за шефове на всички културни институции в страната, чиито мандати изтичат или вече са изтекли. Така рулетката се завъртя. Предстои свикване на комисиите за избор на директори, които ще проведат събеседване с кандидатите.

За първия пост в любимия на народа театър играят досегашният шеф Сърменов, звездата на Сатирата Мариан Бачев и Валентин Гиясбейли, който е

известен с неизвестността си. И с участието си в конкурси

През 2020 г. искаше да оглави Българския културен институт в Москва, но не изкласи до участие. Наскоро се пробва и за филмово студио "Време". Сега поне, според официалното съобщение на сайта на културното ведомство, е допуснат до конкурса. Гилдията обаче е категорична - шансовете му са нищожни, особено на фона на Сърменов и Бачев.

Първият се разписа като директора, увеличил заплатите на актьори и персонал с 50%, вторият - като звездата, вдигнала двойно рейтинга на Сатирата с брилянтното си изпълнение в "Да, господин премиер!", където с Кръстю Лафазанов правят фурор повече от 4 години, с над 60 пъти на сцената.

И двамата основни претенденти за Сатирата имат своите фенове и критици. Сърменов събира плюсове главно откъм персонала затова, че успя сравнително добре да се справи по време на пандемията.

Бачев обаче владее сърцето на публиката с дългия списък с хитови постановки и с мениджърските си успехи. Неговата Театрална работилница пленява към сцената стотици деца и юноши, откривайки млади таланти.

Концепциите им за бъдещето на най-вълнуващия театър у нас - господарят на смеха до сълзи, който на тази година става на 65, ще се срещнат в конкурсната комисия.

Но точно тук, на сцената излиза голямото НО

Защото всъщност Сърменов и Бачев вече веднъж са участвали в тази пиеса. Преди почти 5 години.И тогава са главни опоненти, въпреки че кандидатите са петима. Освен тях за поста играят още директорът до този момент проф. Здравко Митков, режисьорът Венцислав Асенов и синът на Калата - актьорът Ивайло Калоянчев.

Сърменов получава толкова точки, че всички останали удобно са под чертата, позволяваща оспорване на резултата. Джентълменски казват: По-добрият да победи. Но все още не знаят, че някои членове на комисията ще имат любопитно бъдеще в Сатирата.

Шеф на конкурсната комисия през 2017 г. е Христо Мутафчиев. Институционално – председател е на Съюза на българските артисти. Но случайно или не по време на мандата си Сърменов назначава сина му Асен Мутафчиев като щатен актьор в Сатирата. Съпругата на Христо Мутафчиев – Елица Мутафчиева, пък става помощник режисьор в театъра. Ако в този момент някой си казва: какво пък, сигурно имат качества и заслуги, един факт оставя горчив вкус в устата.

И бившата съпруга на Христо Мутафчиев - Лиза Шопова, майка на Асен Мутафчиев, се разписва в Сатирата

Тя печели първо място в конкурса за написване на сатиричен текст - „Трима мъже и една Маргарита“ и правото да режисира постановката, в която 2 от четирите роли се изпълняват именно от Асен Мутафчиев и Христо Мутафчиев.

Със сигурност феновете на Милото биха казали: талант. Въпреки, че думата за божествения дар произлиза от онази жълтица, с която в древна Гърция плащали на актьорите.Никой не оспорва талантите на фамилия Мутафчиеви. Но любопитните факти около онази комисия на свършват дотук. Член в нея е и режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски. Няколко месеца след избирането на Калин Сърменов, Ламбрев-Михайловски получава покана за постановка – "Как се обира банка?" от Сами Файяд, изиграна 23 пъти. И в нея - каква изненада, играе...Христо Мутафчиев.Година по-късно Ламбрев-Михайловски получава задача да реализира "Енергични хора“ на Василий Шукшин. Но за разлика от банковия, този спектакъл е игран едва 7 пъти на голяма сцена и е свален от афиша. Справката за представленията на Сатирата, както и на останалите театри, е надлежно отчетена в Министерство на културата.

Преди няколко месеца Ламбрев-Михайловски режисира и моноспектакъла за стендъп сцената Хепи Сатира - „Шоуто на Сюзън“ от Питър Куилтър. Три постановки за 4 години - безспорен режисьорски успех.Член на комисията през 2017 г. е и театроведът Богдана Костуркова. Само няколко месеца след конкурса и тя е назначена в Сатирата. Става главен драматург, въпреки че е пенсионирана от Театър „София“ няколко месеца преди това.

Има и още едно интересно действие от пиесата с конкурса през 2017 г. Тогава Сърменов акцентира пред комисията на репертоара на театъра и на младите таланти в трупата. Бачев - на мениджърското развитие на Сатирата. Казва, че ако стане директор, няма да играе в постановки, защото смята, че не е редно.

Но директорът Сърменов не мисли така.Само няколко месеца по-късно, Сатирата реализира „стара мечта“, както сам казва в едно свое интервю Калин Сърменов, да изиграе Дон Кихот и в средата на декември същата година се появява "За какво ви е Дон Кихот!" по Сервантес в сценична версия на Юрий Дачев. Спектакълът се играе 21 пъти. След това, година по-късно, се поставя "Телевизионна мрежа" отново с Калин Сърменов в централната роля.

Спектакълът се играе само 7 пъти на голяма сцена.

Идва 2019 – времето на пандемията и ограничителните мерки. Г-н Сърменов започва да работи като режисьор, поставяйки моноспектаклите: "Тъп оптимист" на Явор Борисов,  "Извънземни страсти“ на Борислав Захариев (на който е и автор), "Наздраве на живота" на Иван Панев (на който е и съавтор). Сърменов поставя камерната постановка “Кой-кого" на Момо Капор, а на голямата сцена - "Сатирично кабаре" на който е автор и постановчик.

И само месец преди да изтече мандатът му през ноември 2021 г. се саморазпределя в централната роля на пиесата "Всички обичат Гари" от Ноел Кауард. Разбира се, за тези дейности получава хонорари над заплатата.

Обясненията за всичко това могат да бъдат най-различни. От случайност, колкото и невероятно да звучи, през онова за което се шушука зад кулисите - близост с тогавашните управляващи, до чувството за хумор на Калин Сърменов. Но дори той знае, че шегата е като солта, не бива да се прекалява с нея, защото освен, че нагарча, може и да разболее.

Всъщност, както и да се погледне, историята отпреди 4 и кусур години си има едно име - конфликт на интереси. И то крещящ. И тъй като новият дубъл предстои, е важно да не се повтаря.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички