Колосална загуба от ключов ремонт в София. Кога ще пуснат трамвай №5?

Ставрев със спешно искане към кмета Фандъкова

Колосална загуба от ключов ремонт в София. Кога ще пуснат трамвай №5? | StandartNews.com

 

Симеон Ставрев от “Демократична България” поиска общинари спешно да разследват проблемния ремонт на трасето на трамвай №5.

Общинският съветник настоява кметът на София Йорданка Фандъкова да свика специална работна група, която да разгледа проблемите с ремонта на трасето на трамвай №5.  Причината е очакваната загуба на 12 милиона лева финансиране от ЕС заради провеждането на опорочена обществена поръчка.

Симеон Ставрев, който е и член на транспортната комисия в Столичния общински съвет, настоява работната група да бъде свикана в най-бърз порядък. Тя трябва също да начертае ясен план как да не бъдат загубени още евросредства, а ремонтът да бъде завършен успешно в неговата цялост. Той предлага в групата да влязат най-малко двамата заместник кмета по строителство и транспорта и представители на всички политически групи в СОС, включително и независими съветници.

“Да не забравяме, че по подобен начин Столична община загуби част от финансирането за ремонта на улица "Граф Игнатиев", както и за реконструкцията на зоната около храм-паметника "Александър Невски", аргументира се съветникът от групата на “Демократична България”.

Съдът вече установи, че градската управа е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта за организация и за качествено изпълнение на строителството.

Втората причина за санкцията е незаконно отстраненият участник в търга обединение "Геострой-Юнайтид Груп-Трансремонтрстрой". Съдът възприема напълно всички аргументи на управителния орган, който осъществява контрола върху използването на европейското финансиране.

Договорът за реконструкция на релсовия път по бул. "Цар Борис III" е сключен на 18 януари 2021 г. за 40 534 831 лв. без ДДС.  Поръчката за ремонта беше възложена на "ВДХ" АД и участъкът от Съдебната палата до пазара на "Красно село" трябваше да бъде пуснат в началото на април.“Дълго време между спирките "Пирогов", "Иван Гешов", "Лагера" и "Хиподрума" не се работеше по неясни причини.

Неотдавна Столична община в лицето на инж. Джоргов призна, че ремонтът закъснява и обеща до края на май до приключи първия етап до Красно село”, коментира Симеон Ставрев.

На видео, заснето на 27 април 2022 г., се вижда, че на отделни места по участъка все още не са поставени релсите. Не са монтирани и пилоните за електроснабдяването. Самото поставяне на жиците би трябвало да отнеме най-малко месец, а след това поне още седмица ще е нужно да бъдат направени изпитания.

“Не ми се струва реалистично да бъде спазен срокът 31 май. Има и опасност вторият етап от проекта въобще да не се реализира, което може да доведе до повторна загуба на финансиране”, коментира той.

Настоящата санкция е в размер на 25% от общата сума, която ЕС отпуска за ремонта на трамвайното трасе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай