Колко е дълъг манифестът на Независимостта?

Това е успех на българската дипломация, каза шефът на Аххивите

Колко е дълъг манифестът на Независимостта? | StandartNews.com

"Независимостта е венецът на усилията на първото поколение в градежа на следосвобожденска България за отхвърляне на ограниченията на Берлинския договор и за изграждането на една модерна България". Така доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", описа провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г.

Пред БНР той изнесе любопитни подробности.

"Около 1,8 м е дължината на празничния вариант на Манифеста, с който е провъзгласена Независима България. Оригиналът е ръкописен лист. И двата документа се съхраняват в агенция "Архиви".

Успехът на акта на провъзгласяването се дължи на отличния синхрон между княза, след това - царя и правителството, и всичките дипломатически агентства на България в чужбина. Той е съгласуван и с Австро-Унгария, и с Русия. Това е успех на българската дипломация", каза доц. Груев.

По думите му това събитие е успешно заради общото узряване на българското общество.

"Съединението и Независимостта са двете събития, с които имаме пълното основание да се гордеем", категоричен бе той.

В предаването "Преди всички" той допълни, че е настъпил моментът за сериозен дебат в България кой да бъде националният празник на страната, тъй като "трябва да изходим от състоянието и желанието на мнозинството от хората, а не от външни фактори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай