Колко добре владеем английски? Резултатите от световно проучване

В София хората владеят английски по-добре отколкото в останалата част от страната

Колко добре владеем английски? Резултатите от световно проучване | StandartNews.com

Българите знаят по-добре английски език от швейцарците и французите. Това показва проучването на образователната компания EF за индекса на владеене на английски език през 2021 година. България се нарежда на 23-то място с индекс 580, докато Швейцария е 25-та с 575, а Франция 31-ва с 551.

Това ни отрежда в графата със страни, които имат високо владеене на езика. Според изследването това означава, че умеем да изнасяме презентации на английски език на работа, разбираме тв програми и можем да четем вестници.

Постигнатите 580 точки нивото на българите, включили се в изследването, отговарят на ниво B2 (между 500-599) по европейската езикова рамка.

Страната ни има с една точка повече спрямо 2020 г., когато постигаме резултат от 579 точки.

Участниците от столицата са събрали повече точки спрямо средното за страната ни. В София индексът на владеене на английски език е 591.

Изследването за 2021 г. се провежда в 112 страни и региони в целия свят, от които 35 се намират в Европа. Знания си по английски показват над 2 млн. възрастни. 53% от тях са жени, а 47% мъже.

На първо място се нарежда отново Нидерландия с 663 точки. Страната на лалетата постига с 11 точки повече спрямо миналата година, когато бележи 652 точки. В дъното на класацията пък се намира Йемен с едва 360 точки. От съседите ни по-високи резултат имат Сърбия(599), Румъния (598) и Гърция (591). Те също попадат в графата за високо владеене на езика. Турция обаче постига 478 точки и се нарежда на 70-о място в изследването.

В доклада за 2021 г. е посочено още, английският се превръща в основно умение, затова и Организация за икономическо сътрудничество и развитие ще включи проследяването на владеенето му в международното изследване PISA наред с оценяването на уменията на учениците по четене, математика и наука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай