Коко Каменаров ще подаде оставка пред СЕМ

СЕМ трябва да избере временно управляващ длъжността генерален директор за срок от три месеца

Коко Каменаров ще подаде оставка пред СЕМ | StandartNews.com

Днес се очаква генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Константин Каменаров да подаде оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ) непосредствено преди заседанието на медийния регулатор, което е насрочено за 11.00 часа.

СЕМ ще освободи Каменаров предсрочно от поста, също така трябва да избере временно управляващ длъжността генерален директор за срок от три месеца. През това време ще трябва да се проведе конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

СЕМ ще трябва бързо да избере временно изпълняващия длъжността. Не е задължително той да бъде човек от БНТ, може и да е външен или някой от тези, които се явиха на конкурса за генерален директор през август 2017 г.

Въпреки това експерти са на мнение, че постът ще бъде поверен в ръцете на професионалист, който в момента е в обществената телевизия. Така смяната ще е плавна и няма да попречи на работата на медията.

Сред имената, които вече били обсъждани, са Уляна Пръмова, която е шеф на новините в БНТ, изпълнителният директор Симеон Касабов, както и членовете на управителния съвет в медията Валери Запрянов и Василена Матакева.

Новият шеф има право да ръководи медията най-много 3 месеца, след което СЕМ е длъжен по закон да обяви конкурс за високата позиция. Така новият генерален директор на БНТ би трябвало да бъде избран през август - в същия месец, когато преди две години самият Каменаров встъпи в поста.

Въпреки че ще е за кратко, избраникът трябва да отговаря на същите изисквания, които се прилагат към всеки генерален директор. Той трябва да има 5-годишен стаж в телевизия, да е с българско гражданство, да има висше образование и опит в следните области - електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика. Също така да има обществен авторитет и професионално признание.

По закон членовете на СЕМ са длъжни да прекратят мандата на Каменаров, след като присъдата за шофиране в нетрезво състояние на долната инстанция бе потвърдена от СГС. Каменаров е осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба затова, че е карал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай