Кметът на Шабла стресна всички с признание за дрона-бомба

Рибарите силно притеснени

Кметът на Шабла стресна всички с признание за дрона-бомба | StandartNews.com

Ден след като в морето край Тюленово беше открит дрон с поставен върху него боеприпас възникна въпросът  какви превантивни мерки трябва да се вземат в черноморските общини, за да се гарантира сигурността и спокойствието на населението там.

Кметът на Шабла Мариян Жечев обясни пред БНТ, че още преди конфликта в Украйна местните са се натъквали на боеприпаси или остатъци от тях, основно от Втората световна война. Неминуемо отново ще има подобни ситуации, коментира Жечев.

    "Първото и най-важно е да се маркира боеприпасът, ако той плава и второ - да бъде отцепен районът. Оттам нататък се задейства протоколът с уведомление на областен съвет по сигурност, оттам със заявка за утилизация на боеприпаса и действия на армията".

Плаващи боеприпаси могат да бъдат лесно открити с полет от небето - с хеликоптер или дрон, каза кметът.

    "Може би обходи на армията трябва да се случват по-често, само вчера в Южна Украйна над Измаил са свалени над 20 и няколко такива съоръжения, така че у нас неминуемо ще имаме още такива ситуации".

Междувременно в Шабла започна есенният риболов. Двама от местните рибари коментираха, че след случая с дрона от вчера има известно притеснение, но намирането на боеприпаси не е нещо непознато за Северното Черноморие. Рибарите са намирали и други подобни предмети, но обикновено навътре в морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай