Ключово решение! Асен Василев каза за доходите и пенсиите

Какво ще е увеличението догодина

Ключово решение! Асен Василев каза за доходите и пенсиите | StandartNews.com

Важна новина от финансовия министър, свързана с доходите.

Очаква се увеличение на доходите с около 11% през следващата година. Горе-долу толкова е и увеличението на пенсиите. Това заяви финансовият министър Асен Василев, който представи параметрите на проектобюджета за 2024 г, предаде репортер на "Фокус".

ВИЖ ОЩЕ: Нова промяна! Колко пари плащаме в брой
"За да може да се вдигнат доходите, трябва да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена инвестиционна програма, така че да е изнесена в приложение, така че да са ясни всички инвестиционни проекти - колко пари за коя магистрала, за апаратура в болниците", заяви министърът.

"Бюджетът включва фонд от 1 млрд. за общински проекти на същия принцип. Има лимити в зависимост от размера на бюджета. В рамките на тези лимити всеки кмет определя кои са ключови проекти, без намеса от централното правителство. Ако някой кмет е решил ВиК проекти да се правят, ще се правят ВиК проекти, ако някой кмет е решил да се правят спортни зали, ще се правят спортни зали", добави той.

Василев посочи, че повечето промени в данъчните закони касаят събираемостта. "Сивата икономика на България е около 30%. 1/3 от средствата не се виждат от данъчната система. Мисля, че всеки гражданин знае за неиздадени касови бележки, на заплати в плик, всичко това са елементи на сивата икономика.

Те ощетяват приходната част от бюджета, наказват хората, които плащат данъците, тези мерки за изсветляване и затягане целят тези 30% да станат например 20%. Ефектите ги виждаме, за първи път ще видим, че сме събрали повече данъчни приходи, отколкото разходи, и това не е защото не сме правили разходи", изтъкна министър Василев.

"Ако не искаме да увеличаваме данъците, трябва да ги събираме", посочи той.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини.

"Колкото по-бързо нашите доходи растат, толкова повече наши граждани ще се замислят дали да се върнат от чужбина и да работят у нас", каза той. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай