Класика и Печенката под звездите

Концерти започват на 30 август от Бургас, финалът е на 15 септември в Пловдив

Класика и Печенката под звездите | StandartNews.com

Класика и бийтбокс под диригентството на Максим Ешкенази ще се срещнат на една сцена тази година по време на фестивала "Фортисимо фест". Турнето с концертите "Музика под звездите" ще се проведе между 30 август (в Морската градина на Бургас) и 15 септември (Античния театър в Пловдив). Една от големите изненади на фестивала тази година ще бъде Людмил Ангелов с неговия роял, който ще свири на феста в София (13 септември пред Народниия театър) и в Пловдив на 15. Виртуозният ни пианист идва от Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата там. Специално за концертите пристига и Светлин Русев. Професорът по цигулка в Националната консерватория за музика и балет в Париж ще излезе в Русе на 5 септември с филхармонията на града на откритата сцена пред общината, а два дни по-късно - в Летния театър на Велико Търново.

От Виена за "Фортисимо фест" пристига и цигуларят с български корени Марио Хосен.

Със своята G.B.Guadagnini от 1749 г артистичният директор на международната академия и музикален фестивал "Орфеус" (Виена), ще изпълни "Цигански напеви" от Сарасате.

Мишо Йосифов-секстет, Адриана Николова-Печенката и Нели и Георги Андрееви отново са сред акцентите в програмата на феста. За първи път заедно на фестивалната сцена ще бъдат и децата, победители в конкурса "Да вдъхнеш живот", който се състоя през май. Това са Кристина Георгиева, на 12, Мартин Зайранов, на 14, и братът на Мартин - Александър, също на 12. Младите виртуози, които получиха за награда копия на цигулката "Гуарнери дел Джезу", са специално поканени от Максим Ешкенази да вземат участие в най-голямото турне за класическа музика на открито. Те ще свирят в София, Пловдив, Варна (1 септември в Летния театър) и Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай