Клането в Ирак ще ни залее с бежанци

Клането в Ирак ще ни залее с бежанци | StandartNews.com

Васил Василев, дългогодишен журналист и кореспондент от Близкия изток, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски"

- Г-н Василев, застрашена ли е България от конфликта в Ирак? Може ли да очакваме, че тя ще рефлектира като начало върху цените на петролните продукти?

- Не, кризата в Ирак ще ни засегне в много по-голяма степен, отколкото някакво повишаване на цената на бензина. Става въпрос за едно много сериозно разместване на картите в Близкия изток, от което ние не може да останем незасегнати, защото ние сме на вратата на Близкия изток. От това, което видяхме през последните дни в Ирак, спокойно може да кажем, че районът никога повече няма да е същият. Това е краят на този Близък изток, начертан някога от англичаните и французите, след края на Първата световна война и разпада на Отоманската империя. Свидетели сме на едно политическо, държавно и религиозно земетресение, което ще раздруса не само Близкия изток, но и Европа и Америка. Това, което става днес в Ирак, разбира се, официализира Кюрдската държава, но неминуемо ще удари Сирия, Йордания и Ливан. Ще раздруса, ако не ще помете, дори някои от страните в Персийския залив. Ще вкара много по-активно Иран в Близкия изток, ще вкара и Турция в конфликта и особено сериозно може да застраши Саудитска Арабия. Масовите убийства на предали се иракски войници от ислямистите показват, че връщане назад няма. Близкият изток започва да кипи. Това, което ни засяга нас косвено, е, че САЩ са крайно объркани, те не знаят какво да правят. Аз не съм виждал от Виетнам насам така объркани американците и като че ли без полезен ход. Даже и при 11 септември те действаха по-организирано. Като че ли те нямат полезен ход. Не могат да бомбардират ислямистите, защото ще настроят всички сунити срещу себе си, а това са същите сунити, които те въоръжаваха срещу Сирия. Не могат да изпратят войски - това е изключено по политически причини. Не могат да защитават и шиитските мюсюлмани и техния човек Малики, защото главният им враг - шиитски Иран, вече е подал ръка. Така че ние може да очакваме на първо място огромни бежански вълни. Видяхте, че само при завземането на Мосул от ислямистите около половин милион души напуснаха и тръгнаха на север. Част от тях отиват в Кюрдистан, голяма част сигурно ще навлязат в Турция и ние трябва да се подготвим за едно нашествие на бежанци, което изисква незабавно мобилизиране на целия ни ресурс за защита на южната ни граница за довършване или построяване на стената, никой не знае в какво състояние е. Активизиране на всички възможности да се отблъсне това бежанско цунами, което може да очакваме през следващите месеци.

- Според бившия британски премиер Тони Блеър миналогодишният отказ на международната общност да се намеси в гражданската война в Сирия е създало условията за засилване ролята на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" да постигне разцвета си в тази страна, преди да премине към по-големите градове на Ирак. Споделяте ли тази теза?

- В никакъв случай, защото Блеър си търси грешката с бомбардирането на Ирак под някакъв друг претекст. Разбира се, че беше огромна грешка да се въоръжават всички тези сунитски формирования, които започнаха войната в Сирия. Диалогът там трябва да се осъществи. Западът - САЩ, Франция, Англия, имаха сили да направят това по политически път. Те предпочетоха да въоръжават заедно със Саудитска Арабия и Катар тези ислямисти, които много скоро обърнаха оръжието срещу иракското правителство, нищо чудно утре те да тръгнат към Йордания, която също е много застрашена, Ливан е застрашен.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай